Najít kvalitní kávu na cestách Českou republikou už není žádný velký problém. Ve větších městech, jako je Brno nebo Ostrava, už najdete celý seznam skvělých kaváren, ale dokonce i na malých vesničkách tyto podniky rostou. Které adresy tedy stojí za to si zakreslit do mapy, protože stojí i za samostatný výlet?
Brno: Faine
V budově Filozofické fakulty Masarykovy univerzity najdete malou kavárničku Faine. Zajděte ale nejen na kávu, ale třeba také na trendy „bowl“ k snídani nebo na vynikající koláč. Zaujme vás i místní přístup ohleduplný k životnímu prostředí. Tak například: Z prázdných obalů od kávy si vytvářejí obaly na příbory, z použitých skleněných lahví si sami vytváří skleničky. Prostě v Brně jdou s dobou, a navíc zodpovědně.
Pardubice: Optimista
Znáte pražskou Esku? Tak podobný podnik najdete i v Pardubicích, kousek od architektonicky ceněných Automatických mlýnů. Káva uspokojí i ty nejnáročnější, a co teprve to, co k ní budete přikusovat - božské loupáky, banana bread, koláče i obyčejné buchty. Domů si pak určitě odneste místní chleba.
Liberec: Mikyna
Dnes už je v Liberci skvělých kaváren víc, ale Mikyna rozhodně byla první. Funguje od roku 2015 coby vegetariánské bistro, kde si dáte super kafe a také tu výborně pečou. Tak dobře, že si jejich catering objednávají klidně až do Prahy. Takže až pojedete na výlet na Ještěd, vyrazte o trochu dřív a stavte se tady třeba na brunch.
Ostravice: PePe bakery & coffee
Ostravice je na první pohled celkem nenápadná beskydská vesnička. Vyznačuje se tím, že je to odtud kousek na Lysou horu, a že je to vesnice hodně úzká a dlouhá. V podstatě se rozprostírá kolem jedné hlavní cesty, na níž najdete i tuto kavárnu, která působí jako malý úkaz: Dorty tak dobré, že by se za ně nemuseli stydět ani v nejlepších evropských kavárnách, a to samé platí o kávě. A vlastně i o interiéru. Majitelé navíc mají úžasného psa, takže kanisterapie je zahrnuta v ceně.
Včelná: Chleba se solí
Něco podobného najdete i ve vesničce Včelná v jižních Čechách. Dobrá káva je tu standard, ale především tu jde o pečivo. Chleba tu pečou „postaru“, tedy bez použití kvasnic, jen z mouky, soli a vody. Těsto tu nechávají poctivě zrát několik hodin i dní. Použitá mouka je vždy bio, a interiér je více než příjemný.
Eko tipy pro zodpovědné cestovatele:
1) Káva s sebou
Nemáte čas, abyste si vychutnali kávu v kavárně, nebo chcete ještě jednu na cestu? Vyhněte se jednorázovému papírovému kelímku a plastovému víčku a využijte speciální modrý kelímek, který nabízí čím dál více kaváren. Funguje to tak, že si ho „půjčíte“, odnesete si v něm kávu a buď ho používáte dál, nebo ho příště a klidně i v jiné kavárně zase vrátíte.
2) Hrnek s sebou
Ještě jednodušší i jistější je pořídit si vlastní hrneček, tumbler nebo termosku a nechat si kávu dát do něj. Dnes jsou k dostání všechny možné velikosti i designy, a řada kaváren navíc za vlastní hrnek dává slevu. Mimochodem, už jste si všimli posledního trendu? Čím dál více lidí si kávu i na cestu nosí v klasickém porcelánovém hrnečku a vychutnají si ji třeba za volantem v ranní zácpě.
3) Minimální stopa za sebou
A když už jezdíte autem, co se zamyslet nad tím, kolik škodlivých emisí, které oteplují planetu, do vzduchu vypouštíte? Tou zatím nejsnazší variantou, jak tuto stopu omezit, je pořídit si vůz s hybridním pohonem. Kombinuje klasický benzínový motor s elektromotorem, a energii si vyrábí sám, takže není potřeba ho dobíjet. Šetříte ovzduší, spotřebu benzínu i peníze. Například designový model C-HR od Toyoty dokáže jezdit se spotřebou 3,8 litru na 100 kilometrů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.