Nepříjemné svědění na víčku a řezavý pocit. To je klasický průběh toho, když se tvoří ječné zrno. Malá, nenápadná, ale pekelně nepříjemná bulka. Obzvlášť, když se chcete nalíčit. Jak se ječného zrna velmi rychle zbavit a být zase v pohodě?
Proč se ječné zrno tvoří?
Přece proto, že máte svých starostí málo. Ještě ječné zrno vám chybělo, že?
A teď vážně. Ječné zrno vzniká tehdy, když se ucpou mazové žlázky v oblasti očí. K tomuto zrnku můžete přijít doslova mrknutím oka. Obzvlášť, líčíte li si oko prošlou řasenkou, mnete si často oči bez příčiny, nebo když je ranní hygiena obličeje nedostatečná.
Ječné zrno je sice malý problém, ale jednou si nedáte pozor na špinavé ruce a hned je tahle malá, palčivá boulička na světě. Tak co s ní uděláme? Podíváme se, co doporučovala generace našich babiček.
Když domácí metody fungují
Ječné zrno sice většinou do týdne samo praskne, zmizí a je klid. Ale nepohodlný pocit je protivný. Hlavně po probuzení. První ranní rozlepení oka může být celkem bolestivé. Pomoc se tedy jistojistě šikne. Jdeme na to:
- Teplé mléko
Čistý vatový tampon ponořte do teplého mléka. Dbejte, aby mléko bylo opravdu teplé, ne vlažné. Tento blahodárný obklad pak přikládejte tak často, jak je vám to příjemné.
- Zařaďte do jídelníčku droždí a mrkev
S ječným zrnem je to podobné, jako s opary. Potřebujete vitamín B. Droždí i mrkev béčko obsahují ve velkém. Tyhle dvě potraviny poslouží hlavně jako obrovská prevence proti ječnému zrnu.
- Bramborový obklad
Potřebujete uvařit oškrábané brambory ve vodě a ještě teplé je rozmačkat. Teplou bramborovou placičku si dejte na proužek obvazu a přiložte na ječné zrno. Už cítíte tu úlevu?
- Žloutek s teplým mlékem
Babičky zřejmě dobře věděly, proč ho opakovaně doporučovat na různé neduhy. Tedy teplé mléko smíchejte se žloutkem. Do směsi ponořte vatový tampon a vymačkejte. Ne úplně. Zase přikládejte na oko dle potřeby.
- Heřmánek
Také teplé heřmánkové obklady jsou velice účinné. Ale ne každý snáší heřmánek dobře. Zkuste si nejdříve přiložit heřmánkový obklad na méně citlivé místo. Když se neobjeví žádné podráždění, jděte do toho.
- Kde nic není, tam ani ječné zrno neuzraje
Tak to je nadějná, ale velká lež. Ječné zrno když může, tak se utvoří vždycky. Kdykoliv, kdekoliv a komukoliv.
Ale když v dřívějších dobách spíž zela prázdnotou a došly i brambory, i žloutek, i mléko a vůbec všechno, pomohla nahřátá lžička. Pomůže i teď a zrovna vám.
Nahřejte obyčejnou lžičku jen natolik, aby byla příjemně teplá. Bříško lžičky pak přikládejte na ječné zrno.
Napsala Bára Klímová
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.