Poslední květnovou středu se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Mlékárenský výrobek roku 2019“. Ocenění nejlepších produktů z mléka pro rok 2019 proběhlo v rámci společensko-odborné akce „Oslava mléka“. Sedmnáctého ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 64 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích.
Hodnocení mlékárenských výrobků proběhlo za účasti 23 nezávislých porotců již koncem dubna, a to na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy. Mléčné výrobky byly rozděleny do 11 kategoriích:
- Tekuté mléčné výrobky nezakysané
- Zakysané mléčné nápoje
- Jogurty a skyry s tučností do 3,6 %
- Smetanové jogurty a zakysané smetany
- Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy
- Tvarohy a čerstvé sýry
- Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
- Přírodní sýry měkké zrající a plísňové
- Sýry na grilování
- Sýry tavené
- Speciality
V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2019“ v mléčné a v sýrové řadě. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl opět ve třech kategoriích zakysaných mléčných výrobků, ale také v sýrech, které byly rozděleny dokonce do pěti kategorií. Úplnou novinkou letošní soutěže byly sýry na grilování, což je aktuální právě nyní se zahájením grilovací sezóny.
„Pokračujícím trendem výrobců zůstávají také tzv. reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, tedy např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Významněji byly letos zastoupeny například bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2019“ a zástupci novinářů předali ještě „Ceny médií“.
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2020“.
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
Kategorie |
Vítězný výrobek |
Výrobce |
Tekuté mléčné výrobky nezakysané |
Ledová káva |
Mlékárna Hlinsko a.s. |
Zakysané mléčné nápoje |
Skyr Drink borůvka |
Bohušovická mlékárna a.s. |
Jogurty a skyry s tučností do 3,6 % |
Jogurt bílý bez laktózy |
Hollandia Karlovy Vary s.r.o. |
Smetanové jogurty a zakysané smetany |
Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy |
MADETA a.s. |
Mléčné dezerty, tvarohové a smetanové krémy |
Pribináček kokos |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s. |
Tvarohy a čerstvé sýry |
Lučina Mini |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s. |
Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé |
Herold 12 měsíců |
Moravia Lacto a.s. |
Přírodní sýry měkké zrající a plísňové |
Olomoucké tvarůžky malé |
A.W. spol. s r.o. |
Sýry na grilování |
Grillami |
Brazzale Moravia a.s. |
Tavené sýry |
Delicato tavený sýr 45 % |
TANY spol. s r.o. |
Speciality |
DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli |
Polabské mlékárny a.s. |
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 48 výrobků. Novinkou roku v mléčné řadě se stal DIP – řecký jogurt Limetka & Chilli z Polabských mlékáren a.s. a v sýrové řadě si prvenství odnesl přírodní sýr HEROLD 12 měsíců ze společnosti Moravia Lacto a.s.
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal čerstvý sýr LUČINA Mini ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,4 bodů z celkových 100 možných.
V doprovodné soutěži novinářů získal prvenství a Hlavní cenu médií převzal Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh od výrobce Jaroměřická mlékárna a.s.
AUDIO rozhovor: S odborníky o soutěži i přínosu mléčných výrobků pro náš organismus
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.