Většina z nás dospělých odbude oběd slovy: “Stejně na něj nemám čas, něco si jen tak rychlého sním po cestě. Ještě budu dlouho čekat v restauraci, zaplatím za to spoustu peněz. Radši na oběd nepůjdu, a mohu tak z práce odejít dříve.“
Nejenže na své předsevzetí v návalu práce zapomenete a stejně odejdete pozdě jako vždy, ale ještě si zničíte zdraví a ztloustnete.
Když se však naopak pro teplý oběd v klidném prostředí rozhodnete, bude to nejen ku prospěchu Vám, ale i Vašemu zaměstnavateli. Po cestě se provětráte (zkuste si nebrat auto na 150m), odpočinete si od práce, popovídáte si s kolegy či se od nich odreagujete.
V klidu oběd sníte, jelikož se nebudete ládovat u počítače či jiného pracovního miláčka a opravdu si jídlo vychutnáte a užijete! Z dobrého estetického zážitku se Vám bude nejen výborně zažívat, ale zároveň se Vám zlepší nálada a budete mít chuť do práce.
Hlavní je ale fakt, že při rychlém obědu do sebe rychleji nasoukáte větší počet kilojoulů.
Jaký je rozdíl mezi hotovým jídlem a saláty či rychlým občerstvením?
Například porce guláše s rohlíkem či chlebem Vám dodá cca 1500kJ, ale 15 dkg pochoutkového salátu s rohlíkem celých 2600kJ a ještě se budete cítit ošizeni a půjdete si koupit něco dobrého na zub (např. Miňonky) a rázem se Váš „ošizený“ oběd stane kalorickou bombou čítající 4000 kJ, což by měl být Váš příjem na skoro celý den.
Na závěr několik zdravých a jednoduchých receptů:
HRACHOVÉ KARBANÁTKY
Uvaříme 220g hrachu v neosolené vodě. Uvařený hrách prolisujeme, přidáme sůl, pepř, majoránku. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme 2-3 nastrouhané vařené brambory, umletý hrách, mletý česnek a vejce.
Vše promícháme tak, aby směs byla dost tuhá. Pak tvoříme karbanátek a opečeme z obou stran.
Podáváme se zeleninovým salátem.
SOJA SE ZELENINOU
200g sojových kostek namočíme na 6 hod do studené vody, 3 zelené na proužky nakrájené papriky, 2-3 oloupaná a nakrájená rajčata, 2 cibule, olej, asi ¼ l sladkého kečupu, pepř, sůl.
Na oleji osmažíme do růžova cibulku, přidáme vymačkané sojové kostky, rajčata, papriky a hrášek s karotkou. Podlijeme troškou vody a dusíme do měkka. Nakonec přidáme kečup, osolíme, opepříme a necháme přejít varem.
Podává se s rýží.
KOLÍNKA S HOUBAMI
Dáme vařit větší množství kolínek. Mezitím v druhém hrnci zpěníme na oleji cibulku, přidáme houby a dusíme (pro chuť se může přidat kmín). Uvařená a propláchnutá kolínka přidáme k houbám a podle chuti osolíme.
Zodpovězte si následující otázky, pokud jste si jistí odpověďmi, tak jste skutečnými experty,
1. Pro zhubnutí je rozhodující hodně pohybu
2. Běhání a plavání je pro hubnutí optimální
3. Tuk zmizí rychleji v místech, která posiluju (břicho, stehna)
4. Dieta je záležitost jednoho měsíce
5. Existují přípravky , které hubnutí urychlují
6. Dieta znamená, že musím jíst podle daného jídelníčku a nemůžu jíst co mi chutná
7. Zhubnout je lehké, ale těžké je hmotnost udržet
8. Nemělo by se jíst po sedmé večer
9. V dietě jde o to vyhýbat se tukům a cukrům
10. Bílkoviny jsou dietnější než cukry
11. Po cvičení by se nemělo nic jíst
12. Nadváha je způsobena geneticky
13. Během diety je občasný hlad žádoucí
14. Pro dietu je vhodné jíst hodně ovoce
-----------------------------------------------------------------------
Na stránkách www.doformy.cz najdete klub pro ženy, které chtějí hubnout, ale nemají silnou vůli. Nabízí Vám ověřené rady a hlavně důslednou denní kontrolu jak od lektorů tak od Vašich blízkých. Zajímavé je, že prvních 14 dní na vyzkoušení je zcela zadarmo.
ree
Vaše názory
Na obědy do restaurací nechodím, ale snažím se jíst pravidelně. Určitě nehladovím půl dne, to bych nevydržela. Vím, že bych si mohla připravovat do práce krabičky s jídlem, ale k tomu se musím ještě dopracovat:)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.