Před více než sedmi sty lety, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové, se začala psát historie přípravy zlatého moku v Litovli. Královské privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle (středověké), tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Později se zde díky Josefu Svozilovi zrodil první ryze český vlastenecký pivovar se sladovnou, který byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893.
Pivovar Litovel se dodnes drží klasického výrobního postupu a místních surovin. Právě takto připravované pivo navazuje na tradice mistrů sládků, předávané z generace na generaci. Suroviny, které využívá při výrobě „litovelského zlata“, čerpá především ze svého úrodného okolí, ať už se jedná o vodu z Litovelského Pomoraví, ječmen na slad pěstovaný na hanáckých polích, či chmel pocházející z místní vyhlášené tršické anebo žatecké oblasti. Znamením, že je správné nevzdávat se svých tradic, jsou i mnohá ocenění z prestižních tuzemských i světových anonymních degustačních soutěží. Litovelská piva se pravidelně umisťují mezi nejlepšími, a to i ve stále rostoucí konkurenci. Nejčerstvějšími přírůstky jsou zlatá a dvě stříbrné medaile ze Zlaté pivní pečeti 2018. Pivo z Litovle opět zaujalo porotce i na Pivexu 2018, odkud si odvezlo hned čtyři medaile.
Cenné kovy byly doménou i nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který zvítězil v deseti tisících kláních v řeckořímském zápase i volném stylu. Jeho neodmyslitelné spojení s městem Litovel začalo jeho láskou, a to nejen k pivu, ale i k dceři Josefa Elledera, prvního sládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu.
Právě na počest Gustava Frištenského před sedmi lety v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Petr Kostelecký pivní speciál Litovel Gustav 13°. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si jej oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající lahodnou hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.
Minipivovar je nedílnou součástí pivovaru. Litovelští pivovarníci ho používají při zkoušení nových postupů a chutí. Stále hledají nové kombinace surovin do pivních speciálů, které by uspokojily pivní gurmány. Některá piva z minipivovaru, mezi něž patří zmiňovaný Gustav či zelené pivo Patrik, získala své vlastní místo v pravidelné nabídce.
------------------------------------------
Foto1: Gustav Frištenský na obraze od akademického malíře a ilustrátora Kamila Mutticha.
Foto2: Litovel Gustav
Foto3: Fotografie Pivovaru Litovel z roku 1910.
Foto4: Pohled na hlavní budovu Pivovaru Litovel v současnosti.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.