Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  Sektival se letos rozšumí ve čtyřech městech

Sektival se letos rozšumí ve čtyřech městech

29.5.2017 - redakce Babinet.cz

Milovníci sektů a dobrého jídla budou moci letos objevovat rozmanitost bublinek ve snoubení s nejrůznějšími pokrmy v rámci gastronomického svátku „Sektival“. Festival šumivých vín se odehraje od 3. do 18. června 2017 v pěti desítkách restaurací v Praze, Brně, Plzni a také v Ostravě. Sektival představí ve třech červnových víkendech ty nejlepší sekty v harmonické kombinaci s vybranými pokrmy.

Přijďte ochutnat rozmanitost bublinek

Jednotlivé restaurace připraví s pomocí Davida Krále, dvojnásobného vítěze mistrovství sommelierů ČR, pestrou nabídku jídel a sektů. „Hlavním cílem Sektivalu je představit šumivé víno jako nápoj mnoha podob ve spojení s delikátními pokrmy, jež společně dokáží vytvořit jedinečné chuťové zážitky,“ popisuje akci sommelier David Král. Na návštěvníky tak čekají například lehké a svěží sekty vyráběné Charmatovou metodou, kdy víno druhotně kvasí ve větších nerezových nádobách, nebo ty s plnější chutí vznikající klasickou neboli „šampaňskou“ metodou kvašení v láhvi. Na své si přijdou jak milovníci českých šumivých vín, tak například prosecca.

Kam na Sektival? Praha, Brno, Plzeň i Ostrava

Festival letos zavítá do padesáti restaurací v Praze, Brně, Plzni i Ostravě. V menu jednotlivých restaurací se objeví jak plnohodnotné menu, tak nejrůznější drobné delikatesy, jako jsou třeba tapas nebo kanapky. Těšit se bude možné třeba na telecí pečeni s marinovanými jahodami a balzamikovou redukcí, hovězí lemon roastbeef s grilovanou zeleninou a pečené plátky brambor s rozmarýnem, či avokádový koktejl s krevetkami, rajčaty a chilli papričkou podávaný s tortila chipsy.

Když už budete u stolu…

Sommelier David Král doporučuje sekty v kombinaci s pokrmy ochutnávat postupně a porovnávat jednotlivé chutě. „Na párování sektů s jídlem je nejkrásnější vlastní poznávání chuťových odlišností. Proto nejprve doporučuji se napít a vychutnat samotné šumivé víno. Poté si dejte do úst kousek jídla a vnímejte jeho chutě samotné. A až napotřetí vyzkoušejte obojí – sekt i pokrm. Chutě se najednou promění,“ radí David Král.

Sektival návštěvníkům ukáže různorodost desítek napárovaných sektů, pestrou gastronomii čtyř českých měst a především bude strůjcem noblesní atmosféry a chuťově bohatých zážitků. Příznivci bublinek si budou moci vybrat dle svých preferencí, seznam jednotlivých podniků a jejich sektivalové nabídky bude v průběhu akce dostupný na adrese www.sektival.cz.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz