Právě vám zvoní telefon, že se na chvilinku staví kolegyně z práce. Lednici máte poloprázdnou, ale chcete honem vymyslet něco, abyste mohli nečekanou návštěvu pohostit. Nepropadejte panice! Máme pro vás sedm rad, jak v takové situaci zazářit.
1. Rychlá záchrana
Když Vám návštěva vtrhne do domu úplně bez ohlášení, pokuste se aspoň naskládat na misky oříšky, sušené ovoce nebo olivy. Pokud pár misek naaranžujete také podle barev, určitě nakonec potěšíte přátele i tímto provizorním pohoštěním.
2. Zelenina s pikantním dipem – dílo 10-ti minut
Pokud máte po ruce dost zeleniny a bílý jogurt nebo kysanou smetanu, můžete návštěvu pohostit ve zdravém stylu. Nakrájejte zeleninové hranolky z mrkve, papriky, řapíkatého celeru nebo ze salátové okurky. Na dip stačí vzít jako základ jogurt nebo smetanu, do které přidáte sůl, pepř, špetku chilli nebo pár stroužků rozetřeného česneku. Pokud máte po ruce bylinky, bude dip lahodit nejen jazyku, ale také oku.
3. Dejte si sklenku aperitivu
Zkuste prohledat spíž a garantujeme, že skoro vždy najdete i něco dobrého k pití. Vynikající nápad je nabídnout návštěvě aperitiv – třeba Metropol. Aromatizovaná a kořeněná vína vydrží otevřená déle než běžná vína, stačí je skladovat v chladu. Neztrácí nic ze své chuti ani několik týdnů po otevření lahve. A kamarádky hořkosladký přípitek určitě nadchne!
Pokud máte doma k dispozici Metropol cherry a tonic, můžete povýšit běžný přípitek také na opravdový koktejl. Můžete jim připravit super-rychlý koktejl nazvaný Athénská Oddysea. Dejte do dlouhé sklenice kostky ledu, nalijte do ní velkého panáka Metropolu a zbytek dolijte vychlazeným tonicem. Voila!
4. Když se návštěva protáhne… tip na 15–20 minut
Když za vámi přišla kamarádka v nesnázích a potřebuje se vám svěřit, může se i „malá návštěva“ poněkud protáhnout. Pokud nechcete nechat přítelkyni hladem, můžete připravit třeba zapečené bagetky se sýrem. Pečivo naskládejte na plech, slabě je potřete olivovým olejem a nahoru položte plátky sýra. Přidat můžete i pár rajčátek, pokud je zrovna máte u sebe. Dejte vše zapéct do trouby nebo na gril.
5. Rychlá a jednoduchá krémová polévka
Pokud vaší návštěvě co chvíli kručí v břichu a vy nechcete ztrácet čas vařením něčeho „pořádného“, můžete ji překvapit hustou krémovou polévkou. Stačí jen do horké a osolené vody vsypat mražený hrášek, brokolici nebo kukuřici a uvařit je do měkka. Pak celou směs rozmixujte v hrnci a na talíř servírujte s velkou lžící bílého jogurtu nebo kysané smetany uprostřed. Jako přílohu rozpečte bagetku nebo opečte toastový chléb. Polévka chutná luxusně, ale její příprava trvá maximálně 30 minut.
6. Zázračný kus kus
Alternativou polévky může být příprava rychlého chodu z kus kusu. Tuto krupici z ječmene, žita a pšenice na rozdíl od těstovin nemusíte vařit, stačí ji jen zalít horkou vodou a chvíli počkat, až „nabobtná“. Dochutit ji můžete třeba s pomocí sýra (ideální je Cottage, ale můžete použít i balkánský sýr, nehodí se k němu pouze plísňové sýry), nebo ovoce, bílý jogurt a med.
7. Co si příště nachystat do spíže...
Pokud se příště nechcete při příchodu nečekané návštěvy dostat do úzkých, můžete si nachystat seznam věcí, které by neměly chybět ve vaší ledničce a spíži. Základem je mít vždy po ruce dost trvanlivých lahůdek jako jsou oříšky, sušené ovoce, čokoládové bonbony nebo krekry. Pro milovníky zdravého životního stylu se dají krekry nahradit i knekebrotem.
Jako rychlá příloha se vždy hodí bagetky na dopečení. Zajímavě využít se dá i džem. Ovocné džemy se skvěle hodí k různým typům tvrdých sýrů – třeba meruňkový džem je velmi chutný v kombinaci s camembertem nebo s hermelínem.
Tip na rychlý koktejl
Koktejl Athénská odyssea zvládnete doma připravit během minuty.
Budete potřebovat:
4 cl Metropol Cherry
2 dcl tonic
koktejlovou třešeň
Postup:
Všechny tekuté přísady postupně nalijeme do sklenice typu long naplněné ledem a ozdobíme koktejlovou třešní.
Tip na super-rychlé pohoštění
Aperitiv Metropol Bianco v sobě spojuje příjemné s užitečným, je ideální jako přípitek před slavnostním menu, protože dráždí naše chuťové pohárky. Dopřát si ho můžete ale i při menším posezení. Správně se podává vždy jedno deci tohoto nápoje ve sklenkách na aperitiv či bílé víno s plátkem citronu nebo s olivou. Podávat by se měl vychlazený na 5 – 7 °C.
Vaše názory
Mně se jako rychlé pohoštění osvědčilo mít něco malého upečeného v mrazáku. Návštěva dole zazvoní, bzučákem otevřu dveře a přesunu krabičku z mrazáku do mikrovlnky. Než se návštěva přezuje a vyměníme si pár uvítacích frází, vytahuju "čerstvě upečené" voňavé dobrotky z trouby. Oblíbené jsou minišátečky z lístkové těsta - slané s Nivou, tvrdým sýrem nebo uzeninou, sladké se skořicí a jablkem. Jsou i jiné možnosti, princip je stejný. Ale vždycky mám doma pečivo a pár jednohubek je taky hotových jedna dvě. Ořišky, tyčinky apod. máme taky a co pít je u nás vždycky. Ještě nikdy u nás ani nečekaní hosté nestrádali.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.