Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  „Nastartujte“ svůj žaludek: Začněte jídlo aperitivem

„Nastartujte“ svůj žaludek: Začněte jídlo aperitivem

31.3.2017 - redakce Babinet.cz

Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co se objeví nejen na slavnostní tabuli. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem. Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.

„Mezi nejoblíbenější a asi i nejznámější aperitivy patří vermuty neboli aromatizovaná a kořeněná vína. Nejen ty ale dokážou připravit žaludek ke konzumaci jídel. Jako aperitiv totiž můžeme výborně použít také suché sekty či vína,“ říká sommelier David Král, dvojnásobný výherce soutěže Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR.

Jaký aperitiv zvolit a proč?

Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti.

1. Kořeněná vína jako klasika

Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření.

Tip sommeliera Davida Krále

Aperitiv Metropol v sobě spojuje příjemné s užitečným, je ideální jako přípitek před slavnostním vícechodovým menu, protože dráždí naše chuťové pohárky, či jako skvělý začátek nezapomenutelného večírku. Už staří Římané věděli, že musí žaludek na hodování připravit, a jako aperitiv používali víno smíchané s vodou a medem. Orientační cena: 125 Kč.

2. Suché sekty či vína

K lehčím pokrmům pochopitelně sedne i lehký aperitiv. Ideální variantou jsou sušší sekty nebo vína, s jejichž konzumací můžete pokračovat i během jídla.

Tip sommeliera Davida Krále

Bohemia Sekt Prestige brut uchvátil již nejednu porotu světových soutěží. Sekt ze Starého Plzence je vyráběn klasickou metodou kvašení v lahvi a spojuje v sobě tři odrůdy – Ryzlink rýnský, který mu dodává bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé s extraktivními tóny v chuti a Ryzlink vlašský, jenž doplňuje svěžest. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 235 Kč.

Příjemný aperitivem je také Víno Mikulov Sommelier Club Claret Rulandské modré 2013. Bílé víno, ale vyráběné z modrých hroznů, tak zvané blanc de noirs či claret, vás osloví světlou barvou s měděnými odstíny a svěží chutí s nádechem ovoce a výraznou kyselinkou. Potěší jako aperitiv, se saláty či ke sladkovodním rybám. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 139 Kč.

3. Bittery

Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?

4. Aperitivní koktejly

Sklenička s jedním deci nápoje, v níž se v poklidu koupe zelená oliva, většinou znamená jediné: budete pít aperitivní koktejl, k jehož výrobě byla použita buď kombinace vermutu s ginem, nebo vodky a vermutu.

5. Posílená vína

Typickým zástupcem posíleného vína je portské víno, stejně jako třeba cherry. Alkohol v nich dosahuje až 20 %, jsou výrazně sladká a pocházejí z Pyrenejského poloostrova. Portská vína se ale podávají také jako digestiv, tedy na samotný závěr hodování.

6. Aperitivy pro silnější nátury

Kdo má raději ostřejší jídla, určitě si z aperitivů vybere i nápoj s větším grády. Kromě vína, piva a jiných se nabízejí i silnější likéry, jež jsou typickou součástí nápojových lístků většinou už řazených v sekci „Destiláty“. Pro jejich výrobu už je totiž kromě množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin používán líh.

7. Zeleninová nebo ovocná šťáva pro děti či abstinenty

Napadlo vás někdy servírovat místo alkoholického nápoje coby aperitivu třeba ovocnou či zeleninovou šťávu? Ne nadarmo se doporučují čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny místo snídaně – mají totiž tu moc, že stejně jako typický aperitiv i ony probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv. Děti zaručeně potěšíte moštem z čerstvých jablíček, vynikající je i kombinace mrkve a citrónu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz