Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich najdete nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Podle čeho byste je měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?
1. Ve složení výrobku sledujte pořadí
Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce. U kvalitních mléčných výrobků to je mléko.
2. Méně je někdy více
Kromě pořadí jednotlivých složek také sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Mějte se na pozoru, pokud se složení rozpíná téměř po celé etiketě. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.
3. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?
• Mléko - obsah tuku
• Sýry - sledujeme množství tuku a obsah sodíku
• Jogurty - množství tuku, přítomnost zahušťovadel
• Ovocné mléčné výrobky - obsah tuku a množství sacharidů•
4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy
Málokdo o tom přemýšlí, ale v posledních letech se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou. Může se jednat např. o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat – nejsou nikterak zdravotně závadné – ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky. Nesmějí se proto nazývat sýrem ani máslem. Také třeba „máslíčko“ a máslo není to samé.
5. Není barvivo jako barvivo
Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní, což není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. Stejná situace platí, i pokud jde o aromata. Proto pro vás už nemůže být těžké uhodnout, co je pro vás lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?
6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“
Jestliže se výrobek nazývá „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. To samé platí např. tehdy, jde-li o karamel, kakao nebo třeba další druhy ovoce. Nicméně výrobky s karamelovou, jahodovou či kakaovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí. Z hlediska složení i chuti určitě budete preferovat jogurt jahodový/jahoda.
7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“
Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, když vynásobíte podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné. Jak tedy na to?
Např. Výrobek, který má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.
Řešení:
0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %
8. Sledujte i původ výrobku
Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Jednoduchý způsob, jak zjistit, odkud vámi vybraný výrobek pochází, je sledování tzv. „oválku“ na obale. Oválek v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku. Označení CZ patří České republice.
9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech
Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Jak se z tohoto údaje určí absolutní množství tuku ve výrobku?
Př. Eidamský sýr 30 % t. v suš.
V deklaraci je uvedeno:
Sušina …………….54 % (suš.)
Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)
Platí vztah: 54 (sušina) x 30 (tuk v sušině) / 100 = 16,2 gramu
Tuk v sušině vyjadřuje, jaký podíl ze sušiny připadá právě na tuk.
Po dosazení do rovnice se vypočte: % t g
10. Napoví i značky kvality
Na obalech některých nejen mléčných výrobků jste nejspíše zaregistrovali různá loga se značkou kvality. Aby ji produkt získal, musí splnit určitá kvalitativní kritéria. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.
Probíhá velká letní soutěž s kvalitními potravinami, soutěžte s mléčnými výrobky!
Rádi soutěžíte a zároveň často nakupujete mléčné výrobky? Není nic lehčího než se zapojit do nové velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu Akademiekvality.cz. Hlavní výhrou jsou 3 ledničky plné kvalitních mléčných výrobků! Přečtěte si pozorně jednoduché desatero, kterým by se měli při výběru mléčných výrobků řídit a vyhrávejte!
Pravidla soutěže jsou jednoduchá. Stačí jen nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou a Bio v hodnotě nejméně 100 Kč v rámci jednoho nákupu. Pak už se jen zaregistrujte do soutěže na webu Akademiekvality.cz, zašlete nám fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a uschováte si účtenku za nákup.
Nejrychlejších 15 000 soutěžících obdrží poštou magnetku s nákupním seznamem na ledničku. Každý týden se navíc bude losovat výherce, kterého doma navštíví maskot kampaně, panáček kvality. Pokud v tu chvíli budete mít doma minimálně jeden výrobek s některým ze soutěžních log a prokážete se platnou účtenkou (z registrace), ihned na místě vyhráváte za každý výrobek cenu v hodnotě 1.000 Kč. Maximální výše výhry na 1 soutěžní účtenku je 5.000 Kč. V závěru soutěže potom proběhne slosování a 3 výherci obdrží ledničku plnou kvalitních mléčných výrobků. Soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016. Výhrou pro každého ale už bude samotný nákup mléčných výrobků, protože jejich konzumace je prospěšná pro lidský organismus, a navíc jsou velmi chutné.
Soutěž probíhá v rámci velké osvětové kampaně, kterou organizuje Státní zemědělský intervenční fond. Cílem je představit benefity kvalitních potravin a vysvětlit spotřebitelům význam log, podle kterých se mohou při nákupu jednoduše orientovat. Postupně je provede od mléčných přes masné výrobky, pečivo, zeleninu až k lahůdkám a dalším kvalitním potravinám.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.