Sklizeň letošní úrody ovoce dosahuje svého vrcholu a všichni pěstitelé jistě potvrdí, že nevypálit alespoň část úrody, by byla věčná škoda. Kvalitně vypálené ovoce dává vzniknout opravdu skvělým destilátům.
První pokusy o destilaci probíhaly již před několika tisíci lety, kdy staří Babyloňané, Egypťané a Číňané zkoušeli koncentrovat líh. Vlastní název alkohol pochází od arabského slova alkehal, které označuje jemnou ušlechtilou látku. Destilátům se přisuzovala zázračná moc a používaly se téměř výhradně k léčení.
V dnešní době se ovocné pálenky vyrábí v palírnách kvašením ovoce a následnou destilací. Naprosto rozhodující pro kvalitu výsledného produktu je dokonale zralé a správně ošetřované ovoce. Nejčastěji se používají švestky, jablka (odrůdy Golden Delicious), hrušky (odrůdy Williams), meruňky, třešně, ale i trnky, jeřabiny či kdoule. Výroba ovocných pálenek má nejdelší tradici v zemích, které oplývají bohatou úrodou ovoce (Francie, Itálie, Rakousko). Odtud také pocházejí poctivé ovocné pálenky, které najdete v nabídce gurmánského obchodu VOM FASS v Praze, Korunní 19. Všechny produkty si zde můžete před nákupem ochutnat, protože jsou stáčeny rovnou ze sudu.
Výroba ovocných pálenek začíná rozdrcením čistého a nepoškozeného ovoce na kaši a pokračuje spontánním kvašením, které probíhá díky přírodním kvasným kulturám. Po dokončení kvasného procesu se kapalina destiluje a tak vzniká surový destilát. Ten se upravuje na finální produkt nebo se ukládá ke zrání, které může probíhat ve skleněných nádobách nebo dřevěných sudech. Z nich přejímá barvu a částečně i aroma. Některé druhy ovoce, jako jsou jeřabiny, rybíz, černý bez, maliny nebo borůvky, mají nízkou výtěžnost alkoholu a vysokou náchylnost ke znehodnocení čistého aroma. Proto se nejprve macerují v čistém lihu a teprve pak se destilují.
Ovocné pálenky slouží jako skvělý digestiv. Pro jejich servírování je proto velice důležité zvolit správný tvar a velikost sklenice. Ušlechtilé ovocné destiláty se doporučují podávat ve vysoké štíhlé flétně nebo degustační sklence z hladkého skla. Některé ovocné pálenky, zejména bílé, je vhodné podávat chlazené. Naopak pálenky z ušlechtilých plodů a pálenky stařené v dřevěných sudech se podávají v pokojové teplotě, protože nízká teplota by zcela zastřela jejich rafinované aroma i chuť.
Vychutnejte si ovoce v tekuté formě rovnou ze sudu v gurmánské prodejně VOM FASS v Praze, v Korunní 19.
Tipy VOM FASS „rovnou ze sudu“
Hrušková pálenka Williams „La Vielle Poire
Příjemně aromatická pálenka pocházející z Francie je vyrobená z hrušek Williams, které jsou považovány za královskou odrůdu. Plná chuť této lahodné pálenky je výsledkem dlouhého procesu zrání, které probíhá nejprve v kaštanových a poté v dubových sudech.
Jablečné brandy Golden Delicious
Základem pro toto brandy jsou šťavnatá jihotyrolská jablka Golden Delicious. Po šetrné destilaci následuje minimálně roční zrání v dubových sudech, díky kterému se doladí typicky jablečné aroma jemným tónem dubu. Výborné uplatnění najde při dochucování omáček nebo jablečných dezertů.
Jeřabinová pálenka „Alisier“
Lahodná pálenka s výraznou vůní mandlí a marcipánu pochází z Francie. Z jeřabin se nejprve vyrobí rmut, který se nechá 3 – 4 měsíce odležet a poté se destiluje v měděných kotlích. Poté dva až tři roky zraje tradičním způsobem v demižonech na půdě. Teplotní rozdíly v průběhu roku se postarají o správné stárnutí. Vysoké teploty odstraní agresivní tóny a rozvinou lahodnou chuť, chlad zkoncentruje a zjemní aroma.
Více informací na www.vomfasspraha.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.