Utrácíme za cigarety a alkohol a na jídle šetříme. Přitom správnou úpravou jídelníčku ovlivníme nejen stárnutí, ale eliminujeme i velké množství civilizačních chorob. Žijeme v době, kdy si můžeme vybrat surovinu s minulostí a jasným rodokmenem. Čím víc budeme přemýšlet o tom, co jíme, tím bude náš život kvalitnější. Zodpovědný výběr surovin podpoří životní prostředí, malovýrobce a lokální producenty, ale především podpoří náš kvalitnější život.
Podle evropského průzkumu končí 38% potravin v koši. Nakupujeme totiž jednou týdně či měsíčně plné nákupní vozíky jídla, které pak leží delší dobu v lednici. „Proto musí tyto produkty obsahovat věci, které tam nepatří – éčka, stabilizátory a jiné věci, které na chuti nepřidají. Možná právě proto končí v koši,“ říká Filip Sajler, autor projektu Pankrácký Rynek. Žijeme v době, kdy si můžeme dovolit nakupovat téměř denně. Začněte kupovat jen to, co opravdu sníte. Zjistíte totiž, že za stejné peníze koupíte lepší (dražší) produkt – sice ho bude méně, ale ušetříte, protože to nevyhodíte. „Toto je vodítko, jak o jídle uvažovat správným způsobem,“ říká Sajler a pokračuje: „ Kdysi jsme kupovali v tržnici každý den čerstvé potraviny a převážně to, co právě dozrávalo v našich podmínkách. Proč jsme přestali?“
Poctivé nemusí znamenat BIO
Myslíte si, že to nejkvalitnější najdete pod značkou BIO? Omyl! Farmáři vám to nejlepší nabídnou právě ve chvíli, kdy mají potraviny tu nejlepší sezonu. A to nemusí znamenat, že půjde nutně o kvalitu BIO. Kvalita se pozná podle způsobu zpracování, nešizení, nedodávání zbytečných éček a konzervantů do výrobků. „Když si chcete otevřít dobrou restauraci, musíte mít možnost kvalitní potraviny někde nakoupit. Nechcete-li vařit ze surovin, které obsahují přidané látky, pokud chcete opravdu jen ty nejkvalitnější suroviny, musíte se obklopit farmáři a lokálními producenty, neboť to jsou lidé pohybující se na pastvinách a jejich cílem je co nejkvalitněji vypěstovaná potravina,“ popisuje Filip Sajler a pokračuje: „zvykli jsme si nakupovat na farmářských trzích, ale ty jsou otevřené pouze sezonně. Až dosud u nás chybělo místo, kde si nakoupíte kvalitní potraviny po celý rok a zároveň kde vám poradí se zpracováním nebo dokonce kde si můžete zakoupený produkt, například rybu, nechat připravit. Jedná se o takzvanou tržnici francouzského typu, kde je ústřední bistro a v okolí krámky, které do bistra dodávají.“
Bistro z poctivých surovin.
V profi kuchyni byste nikdy neměli najít polotovary, protože ubírají nejen na chuti, ale i na kvalitě. Ideální je, když si prodejci produkty denně zaváží, aby byly čerstvé. Abych mohl nabídnout gastronomický zážitek a zároveň konkurenceschopnější ceny oproti tomu, když jdete do restaurace vařící z konvenčních surovin, musel jsem si vymyslet Pankrácký Rynek - v Čechách není úplně jednoduché pravidelně se zásobit čerstvými surovinami a zároveň nabídnout přijatelné ceny pro každého. Navíc tím, že potraviny nemusely cestovat na velkou vzdálenost, se udržují čerstvější a tím i nutričně hodnotnější a senzoricky bohatší. Potraviny zde připravuji stylem „fast food v kvalitě slow food.
Slow Food je neziskové eko-gastronomické sdružení, které bylo založeno jako odpor proti masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci jejich chuti, stále se zrychlujícímu životnímu tempu, mizení místních gastronomických tradic a slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází, jak chutná a jak jeho konzumace ovlivňuje okolní svět a životní prostředí.
Aby se náš život zkvalitnil, stačí dodržet pár jednoduchých zásad.
1. Nakupujte pouze tam, kde můžete produktům /prodejci/ surovinám 100% důvěřovat.
2. Nejdůležitější je místo původu suroviny nebo důvěryhodný producent.
3. Čtěte obal, prohlédněte si etiketu, ptejte se, odkud výrobek/ surovina je, místo původu je důležité.
4. Nakupujte vždy nejčerstvější a pocitově nejkvalitnější suroviny, myslete na to, že to, co jíte, je důležité.
5. Dejte na základní instinkty a pocity, když vám něco nevoní nebo se vám surovina nezdá, nekupujte ji.
6. Přemýšlejte o tom, co nakupujete a jíte. To, co jíte, tím se stáváte, každé sousto je
důležité.
7. To, co dáváte do hrnce, je základ úspěchu: kvalita surovin + poctivé kuchařské postupy = nejlepší jídlo na světě.
8. V jednoduchosti je největší síla.
A pokud nejste v přípravě jídla moc kreativní a uvítáte nějakou radu od profesionála, přijďte se poradit o kvalitních potravinách nebo způsobu zpracování k odborníkům přímo na Pankrácký Rynek. „Víme, jak na to – umíme vám poradit. Ochutnejte jídlo tak, jak má chutnat a zavzpomínejte na své mládí,“ uzavírá Filip Sajler.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.