Železo je pro lidský organizmus zcela nepostradatelné. V těle dospělého člověka se vyskytuje v množství cca 4 gramy, z toho asi 2,5 gramu vázáno v hemoglobinu (krevní barvivo), nezbytného pro tvorbu červených krvinek. Červené krvinky pak zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání v těle. Tím je jasně dáno důležité postavení tohoto prvku v organizmu. Přesto trpí nedostatkem železa asi třetina populace! Co Vám hrozí při nízkém příjmu železa a jaké je řešení?
WHO uvádí, že až 30 % lidí na planetě trpí nedostatkem železa. Častěji se tento problém projevuje u dospělých žen, nicméně nevyhýbá se ani ostatní populaci. Zvýšené nároky na železo mají ženy z důvodu menstruace, těhotenství a po porodu, ale také vegetariáni, lidé držící přísnou redukční dietu, sportovci nebo dárci krve. Metabolismus železa pak negativně ovlivňují i mnohá léčiva. Častou příčinou jsou i dietní chyby, ale nelze opomenout ani genetickou poruchu vstřebávání železa.
Jak poznám, že mám nedostatek železa?
Docela snadno. Při nedostatku železa je přímo ohroženo naše zdraví, a proto lidské tělo vysílá varovné signály, mezi které patří celková únava, slabost, tmavé kruhy pod očima, pleť je pobledlá, pokožka suchá, vlasy slabé a vypadávají, objevují se též poruchy soustředění, časté nemoci. Avšak strádá-li organizmus dlouhodobě, vede tento stav k závažnějším projevům, jakými jsou anémie (chudokrevnost) a poruchy imunity.
Proč je nedostatek železa tak rozšířený?
Denně ztrácí lidský organizmus asi 1-2 mg železa a toto množství je třeba doplňovat. Stejně jako většina ostatních minerálů, je železo přirozeně získáváno z potravy. Avšak na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné. Například z potravy se ho v tenkém střevě vstřebá maximálně 5 -10 %. Mezi nejlepší potravinové zdroje je považováno červené maso a játra, které však nelze konzumovat příliš často. Rostlinné zdroje jsou sice zdravější, ale zase mnohem hůře využitelné (luštěniny, červená řepa, zelí, ořechy, broskve, meruňky, švestky, borůvky a další).
Chybí vám železo? Doplňte ho!
Zda vaše potíže souvisejí s nízkou hladinou železa, určí lékař na základě krevních testů. Pokud se to prokáže, doporučí vám změnu jídelníčku a především doplňování železa ve formě tablet nebo kapslí.
O vhodných potravinách se dočtete výše, ale výběr vhodných doplňků stravy s obsahem železa bude vcelku zásadní. Proč? Každý, kdo o svém zdravotním problému ví a užíval železo pro jeho doplnění, by mohl přispět řadou zkušeností o možných vedlejších účincích. Za prvé u obyčejných doplňků stravy není garance vstřebávání a za druhé vysoké dávky sloučenin železa v tabletách (fumaran, glukonan, difosforečnan) mohou dráždit trávicí trakt a způsobovat nechutenství, průjmy, nebo naopak velice časté zácpy a celkovou nevolnost. Stačí se podívat do diskusních fór se zdravotní problematikou. A proto dříve nebo později začnete řešit problém, jakou formu železa užívat. Veškeré obavy však mohou jít zcela stranou, protože od února 2014 je v České republice k dostání patentově chráněné železo LipoFer® obsažené v doplňku stravy NovoFerrin™. Jeho předností je, že nedráždí žaludek, nezpůsobuje zácpy, nevolnosti ani další obtíže spojené s užíváním běžných forem železa. Výrobce uzavřel železo do liposomálních mikrokapslí, které zamezí kontaktu želze se sliznicí žaludku a efektivně se vstřebávají až v tenkém střevě. Tato unikátní technologii umožňuje až 5x vyšší biologickou dostupnost než u běžných forem železa. Přípravek NovoFerrin™ seženete v lékárnách bez lékařského předpisu.
Další informace naleznete na www.nedostatek-zeleza.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.