Chladnička je jedním z nejdůležitějších spotřebičů téměř v každé kuchyni. Její vynález změnil uchovávání potravin: dříve lidé se lidé spoléhali na chladné počasí nebo na kostky ledu. Víme ale, jak bychom měli chladničku správně používat?
Teplota v chladničce by se měla pohybovat v rozmezí 0 až 5°C, maximálně 8°C. Můžeme zde uchovávat maso, čerstvé mléko a mléčné výrobky, vejce a také načaté nespotřebované potraviny a pokrmy, například otevřená dochucovadla. Doporučujeme pořízení spíše větší lednice, v přeplněné chladničce totiž nedochází k dostatečné cirkulaci chladného vzduchu a prostor lednice se tedy ani dostatečně neochlazuje.
Mnoho spotřebitelů automaticky vkládá zeleninu či ovoce do chladničky. Tento postup však není správný, některým druhům ovoce totiž nadměrný chlad škodí. Jedná se mimo jiné o exotické plody jako je třeba mango, papája, ananas nebo banán, citrusy a zeleninu, která obsahuje velké množství vody, například okurku nebo rajčata. Rovněž nevhodná je chladnička pro lilky a brambory.
Ledničky s ventilátorem zaručují stejně vysokou teplotu v celém prostoru, u ostatních je třeba přemýšlet i nad umístěním konkrétních potravin. Pro zeleninu jsou určeny spodní zeleninové přihrádky, které jí poskytují optimální vlhkost i teplotu. Polička přímo nad ní je obvykle nejchladnějším místem lednice, proto by se zde měly skladovat citlivé potraviny jako maso, uzeniny nebo ryby. O úroveň výše je místo pro mléko a mléčné výrobky. Horní police v chladničce je vystavená nejvyšší teplotě. Zde se doporučuje ukládat produkty, které nepotřebují takové chlazení, nebo které musí být roztíratelné: například máslo, rostlinné tuky, majonézy nebo kečup.
Pokud chcete, aby skladované potraviny vydržely co nejdéle, vyplatí se nakoupit ty nejkvalitnější z nich. Pokud váháte nad tím, jak je rozpoznat, můžete se spolehnout třeba na produkty s národní značkou kvality KLASA.
Soutěžte s KLASOU o praktickou termotašku!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.