Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.
Láhev kvalitní přírodní podzemní vody by měla být nedílným doplňkem ke každé sklenici vína. Jejím pitím se totiž pročišťují chuťové kanálky, díky čemuž se zážitek z vína zintenzivní. Není ale voda jako voda. „Jen díky čisté, pramenité vodě bez příchutí nebo pachutí může víno vyznít ve všech svých tónech tak, jak ho vinař připravil,“ vysvětluje Pavel Krška, someliér a ředitel Národního vinařského centra, které pořádá soutěž Salon vín České republiky.
Ideální vodou k vínu je pramenitá voda Aquila. Její jemná chuť totiž nenarušuje ostatní vjemy, takže se chuťové spektrum vína může komplexně rozvinout. Právě proto je Aquila oficiální vodou prestižního Salonu vín ČR. Důležité také je, že Aquila vyvěrá z chráněných podzemních pramenů v okolí Karlových Varů, má tedy vždy stabilní a kontrolovanou kvalitu.
„Teplota správně servírované vody k vínu by neměla být studenější než podávané víno,“ říká Pavel Krška a dodává: „Pokud je totiž teplota nižší, chuťové receptory se stáhnou a to se samozřejmě projeví na chuti vína v ústech.“ Vedle špatné teploty je častým „zabijákem“ chuti vína chlorovaná voda z vodovodu. I když se chemické pachuti u odtočené vody zbavíte tím, že ji necháte 30 minut odstát, chlorování zdaleka není jedinou chemickou úpravou, kterou tato voda prochází. Kohoutková voda má nadto většinou původ ve smíšených nebo povrchových zdrojích, je proto nestálého složení. Na její kvalitu má také vliv materiál a havárie vodovodního potrubí. Všechny tyto aspekty se negativně odráží na její výsledné chuti.
Kvalitní pramenitá voda a vína ze Salonu vín bez nadsázky představují naše rodinné stříbro. Při jejich konzumaci proto vždy pamatujte na následující desatero:
1) Voda pomáhá prodloužit zážitek z vína – pitím vody během konzumace vína se tělo lépe vyrovnává s následky působení alkoholu, protože víno, jako každý alkohol, organismus dehydratuje.
2) K vínu vždy patří kvalitní podzemní voda jemné chuti. Z důvodu proměnlivého složení, chemických úprav a dezinfekcí je nevhodné používat vodu z vodovodu.
3) Kvalitní voda si zaslouží stejnou péči jako víno samotné. Její přírodní čistota a stálé složení jsou garantovány podzemními zdroji. Vyleštěná sklenice bez nečistot, které by se na chuti vody mohly podepsat, by proto měla být samozřejmostí.
4) Teplota správně servírované vody k vínu by se měla pohybovat mezi 13 a 15 °C, nikdy by neměla být studenější než podávané víno.
5) U vinných střiků naopak nižší teplota vody podtrhne osvěžující charakter nápoje.
6) Při přípravě vinného střiku použijte k výrobě kostek ledu stejnou podzemní vodu, jakou jste použili u nápoje.
7) Designovou láhví podpoříte estetický zážitek ze stolování a s jistotou se nedopustíte žádného společenského přešlapu.
8) Oproti vínu se doporučuje podávat vždy dvojnásobné množství vody.
9) Sklenice na vodu má své pevné místo i při stolní etiketě. Podobně jako sklenice na víno se umísťuje na pravou stranu. Zatímco sklenice na víno patří nad špičku nože hlavního chodu, sklenice na vodu se umísťuje nahoru, šikmo vlevo od sklenice na víno.
10) Sklenice na vodu podávaná k vínu by měla mít objem 2 nebo 3 dl.
-------------------------------------------------
Aquila svojí přírodní čistotou splňuje ta nejpřísnější kritéria a vyhovuje označení kojenecká voda. Stejně tak, jako se dokonale snoubí s vínem, zažene žízeň a příjemně osvěží. Ve vybraných vinárnách a restauracích je dostupná v malé 0,33l a větší 0,75l láhvi, jejíž netradiční vzhled navrhlo studio Pininfarina, legenda italského designu. Výrobcem Aquily jsou Karlovarské minerální vody, a. s, největší výrobce minerálních a pramenitých vod v České republice.
Salon vín – národní soutěž vín ČR je největší a nejvyšší soutěž vín v České republice. V rámci soutěže je každý rok vybráno nejlepší domácí víno s titulem „Šampion“, dále se vyhlašují vítězové v celkem šesti kategoriích. Sto nejlépe hodnocených vín soutěže je oceněno prestižním titulem „Salon vín ČR“. „V komisích soutěže každý rok zasedají nejlepší degustátoři České republiky, charakteristická zlatá medaile Salonu vín je proto zárukou výjimečného gastronomického zážitku,“ říká Pavel Krška. Na vlastní soutěž navazuje celoročně otevřená veřejná degustační expozice nejlepších sta vín, umístěná ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.