Čokoláda je nejoblíbenější a nejvíce konzumovaná cukrovinka na světě. Češi a Češky milují čokoládu. Často je však zahalena tajemstvím, odkud pochází kakao, ze kterého se vyrábí, a za jakých podmínek se pěstuje. Přitom ve většině z ní se skrývá dětská práce. To se může změnit. Občanské sdružení Ekumenická akademie Praha se zapojilo do celoevropské kampaně »Za férovou čokoládu«.
Světový čokoládový průmysl se těší velkým ziskům, pěstitelé kakaa v Africe, Latinské Americe a Asii však každoročně čelí: chudobě a hladu, nucené dětské práci, nebezpečným pracovním podmínkám, poškozování půdy.
Každý obyvatel ČR si ročně pochutná asi na šesti kilogramech čokolády, za niž se celkově utratí 470 milionů Kč. Avšak téměř veškerá u nás spotřebovávaná čokoláda, plných 97 procent, je vyráběna z kakaa neeticky vypěstovaného v rozvojových zemích.
Nejzávažnějším problémem kakaa je nucená dětská práce. "V západní Africe pracují na kakaových plantážích téměř dva miliony dětí, mnohdy v nebezpečných podmínkách a navíc bez výdělku," popisuje Markéta Vinkelhoferová, koordinátorka kampaně. "Děti v chudých rodinách tedy nastupují do práce od toho momentu, kdy jsou schopny pracovat. Při sklízení kakaových lusků používají mačety, pesticidy, práce je velmi nebezpečná," Děti kvůli práci také nenavštěvují školu.
Pěstitelé se musejí potýkat s chudobou a nemožností uživit své rodiny. Vydělávají pouhých 25 korun na den, pracují přes čas a bez ochranných pomůcek.
Nejhůře jsou na tom v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Přesto že jsou největšími dodavateli kakaa na světě, většina zisků z prodeje čokolády zůstává jinde – v Evropě a Americe, v tzv. zemích Severu. Z ceny jedné tabulky čokolády získávají pěstitelé kakaa pouhých šest procent.
Efektivní řešení nerovných obchodních vztahů představuje fair trade – spravedlivý obchod. Prosazuje ho i kampaň »Za férovou čokoládu«, jež apeluje na výrobce čokolády a širokou veřejnost. Kdo si chce pochutnat na čokoládě vyrobené z kakaa, při jehož pěstování nebyla využívaná dětská práce a pěstitelé dostali řádně zaplaceno, má možnost koupit si tu s certifikací Fairtrade. Zájemci mohou na stránkách kampaně Za férovou čokoládu www.zaferovoucokoladu.cz podepsat petici adresovanou velkým zpracovatelům kakaa, aby dbali na etický původ kakaa.
AUDIO: Za sladkou chutí čokolády se skrývá mnoho temných témat – upozorňuje na to mezinárodní kampaň Za férovou čokoládu. Za Českou republiku ji koordinuje Markéta Vinkelhoferová. Poslouchejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.