Bohušovická mlékárna (BM)byla založena v roce 1901 jako Rolnické mlékařské družstvo Bohušovice-Brňany. Téměř po celou dobu své existence měla výsadní postavení mezi českými mlékárnami, i když několikrát jí hrozila likvidace. Mlékárna dosáhla velkého rozmachu za první republiky, kdy se stala první vzorovou a zkušební mlékárnou v ČSR. Mlékárna jako první uvedla na trh sáčkové mléko, plněné na švýcarském stroji Bertopack.
V roce 2000 se tak BM dostává na seznam schválených českých exportérů pro země EU. Díky dalším investicím se Bohušovická mlékárna stala v roce 2005 jedním z nejlépe vybavených závodů u nás a podařilo se jí úspěšně umístit své výrobky i v zemích EU.
Mlékárna dnes vyrábí 11 druhů mléčných výrobků v téměř 50 chuťových variacích. Mezi ně patří jogurty, tvarohy, zakysané smetany, mléčné nápoje, smetany do kávy, ale také probiotické výrobky a smetanové omáčky. V Bohušovické mlékárně, a.s. pracuje 100 zaměstnanců. Denně se zde zpracuje 55 tisíc litrů čerstvého kravského mléka. Na trhu České republiky a Slovenska je známa především sortimentem smetan do kávy Kapucín a termizovaných krémů Bobík.
Tvarohy v šesti příchutích (vanilka, meruňkovo broskvový, třešňový, jahodový, stracciatella a ananas), které Bohušovická mlékárna nabízí si můžete zakupit v prodejnách Tesco. O to se zasloužili i samotní zákazníci. Chutnali jim při testování ve Studiu chuti a jsou proto zařazené do sortimentu mléčných výrobků. Bohušovická mlékárna do obchodů Tesco dodává více než 30 dalších výrobků od jogurtů, tvarohových a termizovaných smetanových krémů, dezertů, smetan do kávy, až po trvanlivé UHT výrobky.
Více informací o Bohušovické mlékárně na: www.accom.cz.
Několik mýtů o mléčných výrobcích
Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty – tedy tzv. éčka.
Při výrobě trvanlivého mléka se do mléka přídatné látky nepřidávají. Trvanlivost je dosažena tepelným ošetřením a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba použitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.
Smetanový jogurt obsahuje více vápníku
Čím vyšší je obsah tuku v jogurtu, tím obsahuje méně bílkovin a úměrně tomu i méně vápníku. Smetanový jogurt, který má tedy více tuku a méně bílkovin, tak obsahuje méně vápníku než „obyčejný“ jogurt.
Tavené sýry obsahují laciné margariny
Tavený sýr je vyráběn především z přírodních sýrů, mléčných bílkovin, mléčných tuků a dalších ochucujících přísad. Pokud v tavírenské technologii výrobce použije rostlinný tuk, pak výrobek již není taveným sýrem, nýbrž se jedná o tavený výrobek, tavený krém, potravinářský výrobek apod.
Místo margarínu je lepší jíst máslo, protože margaríny jsou umělé
Není důvod, proč dávat přednost máslu před rostlinnými tuky. Naopak je mnoho důvodů, proč rostlinné tuky jíst. K výrobě margarínu se dnes používají výhradně rostlinné oleje a tuky, které neobsahují cholesterol. Pro výrobu obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Ideální je, když je jídelníček co nejpestřejší, a tak margarín i máslo se v něm střídají.
Navštivte s námi Bohušovickou mlékárnu, v čem má prvenství, které zajímavosti o ni prozradí Tomáš Chludil, výrobně technický ředitel.
Nakupující v obchodě Tesco Letňany může navštívit oddělení Studia chuti. Zde se testují jednotlivé výrobky. Jak takové ochutnávání probíhá, to už ví Hana Smítková.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.