Konzervační látky prodlužují trvanlivost potravin a jsou nezbytnou součástí celé řady potravinářských výrobků. Setkáváme se s nimi každý den v masných výrobcích, sýrech, cukrovinkách, pečivu, nealkoholických nápojích. V současné době existuje poměrně velké množství přídatných látek, které jsou v Evropské unii povoleny, ale existuje u nich podezření z negativního vlivu na lidské zdraví. Řada z nich je proto v České republice zcela zakázána.
Testy nezávadnosti konzervantů
Evropská unie tyto látky povoluje na základě výsledků testů jejich škodlivosti a dopadu na lidské zdraví. Jedná se například o Sorban sodný, Octan sodný, Siřičitan draselný, Mravenčan sodný a mnoho dalších. Jejich testování zastřešuje Spojený výbor expertů pro potravinářská aditiva, který je orgánem OSN.
„U každé přídatné látky se sleduje tzv. hodnota NOAEL (No Observable Adverse Effect Level), tedy množství dané látky, u kterého nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na organismus. Stanovuje se také tzv. hodnota ADI, tedy množství látky, které může být konzumováno denně po celý život bez negativního dopadu na zdraví,“ uvedl Ing. Vladimír Klescht, spoluautor knihy Éčka v potravinách.
O reálném dopadu konzumace těchto látek se ale přesto stále diskutuje. Je to způsobeno tím, že jednotlivé konzervanty jsou sice zdraví nezávadné, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.
Pozor hlavně u dětí
Obecně platí, že příjem konzervačních látek bychom měli sledovat hlavně u dětí. „S éčky se setkáváme například u oblíbených dětských pitíček. Ty obsahují barviva, konzervanty, sladidla a další. Ačkoli jsou všechny ingredience označené jako bezpečné v určitém použitém množství, nebyly provedeny experimenty, ve kterých by se hodnotilo, jak spolu reagují navzájem,“ uvedla Jitka Palatová z projektu CEFF, který uděluje certifikát potravinám, jež neobsahují nejvíce sledovaná éčka.
V EU ano, v ČR ne
Podezření z nepříznivého vlivu na lidské zdraví čelí hlavně tyto konzervační látky:
Číslo E |
Látka |
E 201 |
Sorban sodný |
E 209 |
Heptyl p-hydroxybenzoát |
E 225 |
Siřičitan draselný |
E 236 |
Kyselina mravenčí |
E 237 |
Mravenčan sodný |
E 238 |
Mravenčan vápenatý |
E 240 |
Formaldehyd |
E 264 |
Octan amonný |
E 265 |
Kyselina octová bezvodá (anhydrid k. octové) |
E 266 |
Octan sodný, bezvodý |
Jak se vyhnout konzervantům
Pokud chcete mít jistotu, že nekonzumujete potraviny, které by tyto či další potenciálně nebezpečné konzervanty mohly obsahovat, kupujte potraviny s logem CEFF na obalech. Naleznete ho pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka, jako jsou konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát, které lidské tělo nepotřebuje a neumí je zpracovat. Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele.
Více informací naleznete na http://www.ceff.info/.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.