Na obalech potravin se můžete dočíst, kolik obsahuje daná potravina tuků, sacharidů, bílkovin... Porozumět takovým informacím však není snadné.
Poradí vám logo Vím, co jím. Cílem označování logem Vím, co jím je poukázat na nutričně vyvážené potraviny. Každá potravina obsahuje řadu živin. Některé jsou pro člověka prospěšné, některé naopak. Neexistují tedy zdravé a nezdravé potraviny. Existují jen zdravá a nezdravá množství jednotlivých živin.
Na základě doporuční Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství vyvinul mezinárodní tým vědců kritéria, podle nichž se řídí udělení značky Vím, co jím.
Co značka hodnotí?
Výzkumy odhalily, že na vzniku civilizačních chorob se z velké míry podílejí některé konkrétní živiny. Zejména jejich množství hodnotí laboratoř, když se výrobce potravin uchází o udělení značky.
- Nasycené mastné kyseliny
- Trans mastné kyseliny
- Cukr
- Sůl (sodík)
- v některých případech se hodnotí i podíl vlákniny a množství energie
V Česku zatím logo získalo zhruba 200 potravin
Logo můžete najít například na některých sýrech, na vybraných druzích celozrnných chlebíčků, značku získaly i vybrané šunky, oleje, těstoviny, kaše či rostlinné tuky. Se získáním značky nemívá problém zelenina ani ovoce, a proto se logem mohou pyšnit i mnohé z nich. Více informací o logu, stejně jako aktuální seznam označených potravin naleznete na www.vimcojim.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.