Podzim je obdobím dozrávání většiny odrůd jablek. Nezbývá tedy než obsypaným větvím ulevit a zralé plody včas sklidit. Důležité je také správné uskladnit ve vyhovujících podmínkách.
V současné době existuje mnoho druhů jabloní, u kterých se období sklizně značně liší. Obecně se dá říci, že sklizeň začíná dozráváním letních odrůd a končí v zimních měsících. Odrůdy rozlišujeme dle doby zrání na letní, podzimní, ranně zimní, zimní a pozdní zimní.
Vhodnou dobu pro sběr jednotlivých druhů jablek odhadneme dle dosažení požadované zralosti. U zralých jablek jsou semena zabarvená do hněda a při mírném škubnutí či pootočení se stopka lehce oddělí od větve.
Při samotném sběru je vhodné použít kvalitní nástroje. V současné době naleznete v nabídce obchodů širokou škálu sběračů. Novinkou jsou například teleskopické nůžky Fiskars se sběračem. Jablko s jejich pomocí odstřihneme z větve a to následně spadne do sběrače.
Důležitý je také sběr spadaného ovoce, ve kterém by se jinak mohly začít množit choroboplodné zárodky. Méně poškozené kusy je možné využít k výrobě moštu nebo jako krmivo pro zvířata. Horší jablka pak hoďte na kompost či zakopejte do země.
Obraná jablka je nejlepší skladovat v chladných, vlhkých a dobře větraných prostorech. Ideální je například sklep, ale můžete využít i garáž či jiné nevyužité prostory. Optimální teplota pro skladování je 2 až 8 stupňů a vlhkost vzduchu kolem 90 %. V těchto podmínkách zůstanou jablka kvalitní, šťavnatá a s minimální ztrátou živin.
Více na www.fiskars.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.