Babinet.cz  /  Recepty  /  Komerční obsah  /  Flíčky v jemné sýrové omáčce s pancettou, parmezánem a růžičkami brokolice

Flíčky v jemné sýrové omáčce s pancettou, parmezánem a růžičkami brokolice

19.10.2023 - redakce Babinet.cz

Těstoviny mají při přípravě jídla spoustu výhod. Jednou z nich je jejich jednoduchá a rychlá příprava. Dále umí zasytit na delší dobu a hlavně s nimi můžete doslova kouzlit, co se týče receptů. Pro přípravu tohoto receptů je navíc využita novinka prémiové značky těstovin Panzani a to Fleky ze semolinové mouky. Jejich neobvyklý, kosodélníkový tvar umožňuje velmi efektivní, moderní servírování jídel. Právě nové fleky jsou spojením tradiční a moderní gastronomie, protože i ve střední Evropě jsou fleky v různých podobách součástí zdejší kuchyně již několik století a splňují současné požadavky na lehkou, vyváženou stravu a na zdravou výživu. Navíc se díky semolinové mouce nelepí, takže na talíři budou vypadat vždy atraktivně.

Pro 4 – 6 osob:

  • Pancetta nebo parmská šunka 100 g
  • Flíčky Panzani 1x balení
  • Gorgonzola nebo niva 100 g
  • Smetana 180ml
  • Tymián čerstvý – 4 větvičky (může být i sušený - 1/3 kávové lžičky)
  • Olivový olej 2 pol. lžíce
  • Sýr Ementálského typu 100 g
  • Parmezán 50 – 100 g dle chuti
  • Brokolice 1ks
  • Mléko tučné
  • Sůl, pepř

Suroviny parmezánový bešamel:

Máslo 50 g, obyčejný olej 6pol. lžic, hladká mouka cca. 3 – 5 pol. lžic, tučné mléko 3dcl, parmezán

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme do křupava na jemné kostičky nakrájenou pancettu. Přidáme sýr promícháme a zalijeme smetanou. Rozvaříme sýr, dochutíme solí pepřem a tymiánem a vaříme do jemného zhoustnutí.

Bešamel: V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Jakmile je bešamel hotov, smícháme ho se sýrovou omáčkou, popř. naředíme mlékem tak, aby byla omáčka krémová.

Brokolice: Očistíme a rozdělíme na malé růžičky, které v rychlosti povaříme cca. 30 s ve vroucí vodě.

Poté propláchneme studenou vodou

V hrnci s osolenou vodou uvaříme flíčky na způsob al dente, scedíme, a promícháme s omáčkou. Přidáme do pekáčku, posypeme nebo vmícháme růžičky brokolice, zasypeme nastrouhaným ementálem a parmezánem a v rychlosti zapečeme v troubě pod horním grilem do zlatova

TIP: Pokud spěcháte a nechce se Vám dělat bešamel, použijte více smetany a lžíci suché světlé jíšky.

-----------------

V receptu jsou použity Fleky ze semolinové mouky, které jsou letošní novinkou prémiové značky těstovin Panzani.  Na českém trhu jsou to první fleky vyrobené výhradně ze semolinové mouky.

S novými fleky si můžete vyzkoušet nejrůznější způsoby jejich přípravy a vychutnat si je vždy al dente. U nás nejčastější způsob přípravy – zapečené s uzeným masem nebo šunkofleky, můžete obohatit o další ingredience, jako jsou houby, zelí, zelenina a podobně. A právě díky semolinové mouce, z níž jsou fleky vyrobené, už se nemusíte obávat, že by se spekly nebo slepily v nevzhledný kus hmoty.

Fleky můžete také připravit s nejrůznějšími omáčkami, masem, rybami či mořskými plody. Své uplatnění najdou i ve studené kuchyni, třeba v těstovinových salátech. Zajímavý je také obal, na boční straně je velmi jednoduchá pomůcka pro odhad jedné porce Fleků.

Nové Fleky Panzani se v průběhu podzimu objeví postupně v prodeji v maloobchodní síti Tesco, Globus, Billa, už nyní jsou dostupné v e-shopu Rohlik.cz, výhledově pak také třeba i v prodejnách Albert a na e-shopu Košík.cz. Balení 500 gramů má doporučenou maloobchodní prodejní cenu 59,90 Kč.

Více informací najdete na www.panzani.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz