Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jak na domácí stánkové langoše? Snadno, levně a kreativně!

Jak na domácí stánkové langoše? Snadno, levně a kreativně!

31.1.2023 - AndreaP.
V dnešní době informací už asi nikoho nepřekvapí, že původním domovem langošů je Maďarsko. Co už se ale tak moc neví je skutečnost, že tahle pochoutka, kterou si řada z nás spojuje hlavně s létem a různými akcemi typu festivaly, trhy a podobně, se v Maďarsku původně konzumovala jako vydatná snídaně.

Opravdu! Langoše (odvozeno z maďarského láng = plamen) se tady totiž původně pekly z chlebového (nikoli kynutého) těsta. Ve dnech, kdy se chleba připravoval, se langoše podávaly ke snídani. Chlebové těsto ale časem nahradilo těsto kynuté, které je ostatně nyní typické taky pro naše končiny.

Připravit si ho můžeme i v pohodlí domova, a to nejen v letním období, ale celoročně. Nejen, že je to velmi jednoduché, ale také levné, což mnoho z nás v této těžké době ocení. Ozdobit si je pak můžeme doma čímkoliv, záleží nejen na dostupných surovinách doma, ale také na vaší kreativitě a ochotě zkoušet i kombinaci různých chutí. Stačí se nebát!

(fotografie: Wikipedia)

 

Potřebujeme:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 lžíce oleje
  • 500 ml teplého mléka
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 40 g droždí
  • špetka cukru
  • sůl

Z droždí, špetky cukru a trochy mléka si připravíme kvásek. Do mouky zamícháme sůl a sodu, přidáme teplé mléko, jogurt, olej, kvásek a vypracujeme těsto.

Větší igelitový sáček vymažeme uvnitř olejem, těsto do něj vložíme a dáme do lednice. Z těsta můžeme 2 - 3 dny odebírat vždy potřebný kus.

Rukou od oleje utvoříme placku, kterou smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Při smažení langoše propichujeme vidličkou.

Podávat můžeme s utřeným česnekem, kečupem či tatarkou a se strouhaným sýrem, což je základní a nejtypičtější "trojboj". Ale jak už psáno výše, fantazii se meze nekladou. Jen namátkou dále doporučujeme zakysanou smetanu, pažitku, opečenou slaninu či šunku, opečené houby, cibuli, tvaroh, lilkovou či jinou pomazánku, anebo nejnebezpečnější ze sladkých variant – domácí zavařeninu a poprašek cukru.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz