Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Upečte si doma nejslavnější slaný koláč, a to lotrinský. Je to snadné!

Upečte si doma nejslavnější slaný koláč, a to lotrinský. Je to snadné!

25.1.2023 - AndreaP.

Kdo by neznal slaný koláč, tzv. quiche. Ač se to nezdá, pro první zmínky o něm musíme sáhnout ale hluboko do historie, a sice až do roku 1590, kdy se připravoval v kuchyních vévody lotrinského. Prapůvod dnešní podoby koláče ale nebyl z křehkého těsta, ale z těsta chlebového. Quiche se kdysi totiž připravoval v pecích v den, kdy se pekl chleba – ze zbylého těsta se rychle udělala placka, navrch se posypala něčím, co bylo po ruce, dopekla se zbytkovým teplem a často konzumovala společně, na závěr dlouhého dne. Náplň tvořila rozšlehaná vejce se zakysanou smetanou a těsně před pečením se placka posypala kousky másla, které se navrch hezky zapekly. Z nouze ctnosti se zrodila lahůdka. Ač je to k nevíře, i po mnoha staletích je princip přípravy náplně stejný, a sice i v dnešní době používáme do ní to, co máme zrovna doma po ruce. My ale dnes prapůvodní chlebové těsto necháme stranou, a připravíme si klasiku z křehkého těsta.

(fotografie: Pixabay)

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce vody
  • 125 g másla
  • sůl

Náplň:

  • 80 g ementálu
  • 120 g slaniny
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • trochu kondenzovaného mléka

 

Mouku prosijeme. Přidáme žloutky, sůl, vodu a na malé kousky nakrájené máslo. Vše dobře propracujeme hnětačem nejprve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni do hladkého těsta.

Těsto vyválíme do placky o něco větší, než je dno rozevírací formy (o průměru 28 cm) a vložíme do vymaštěné formy. Těsto na okrajích zdvihneme asi o 2 cm výše a několikrát propícháme vidličkou. Formu dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a předpečeme asi 15 minut.

Sýr zatím nakrájíme na tenké nudličky, slaninu na kostičky a rozškvaříme ji. Pak vmícháme sýr, smetanu a vejce. Osolíme a opepříme, okořeníme mušk. oříškem.

Náplň rozprostřeme na předpečené těsto, dáme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia asi 25 minut. Koláč podáváme teplý.

K tomuto pokrmu se výtečně hodí víno polosuché růžové.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip