Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Oblíbené jednohubky, kanapky, chuťovky. Které jsou u vás ty nej?

Oblíbené jednohubky, kanapky, chuťovky. Které jsou u vás ty nej?

28.12.2022 - AndreaP.

Vánoční svátky, aneb období klidu, skončily, a před námi je Silvestr, což je jejich pravý opak, aneb den bujarého veselí. Přesněji tak praví tradice, nicméně někteří tento den pojímají opravdu velkolepě a slaví, druzí naopak tento den nemají rádi, ignorují ho buď zcela a nebo dávají přednost malé oslavě doma v kruhu rodiny. Žádná z variant není špatná a dá se říct, že ať tak či tak, vždy je to ale den spojen s pohoštěním. A takovým zcela tradičním silvestrovským pohoštěním jsou krom obložených chlebíčků také jednohubky.  A dnešní článek bude právě o nich. Nebude zde klasický recept ve formě výčtu surovin a následného postupu, právě naopak, budou zde uvedeny inspirace na různé chuťové kombinace našich babinetích čtenářek (ale i čtenářů), aneb které jednohubky jsou u nich doma právě ty nej. Pojďme se vzájemně inspirovat, moc se těšíme na vaše postřehy a tipy v komentářích ....

(fotografie: Pixabay)

Základem bývá většinou pečivo - kolečko rohlíku  (ať už bílého či celozrného), bageta, mini toustíky, velmi pěkné jsou podklady vykrajované formičkama z plátků chleba (známé pak také pod pojmem kanapky). Základ ale  také může být zcela bez pečiva, kdy podkladem bývá tvrdý sýr.  Princip spočívá ve vrstvení surovin na sebe - od různých pomazánek, přes klobásky, do kornoutků stočené salámy, sýry, zelenina a ovoce atd.,  kdy nakonec se vše jemně "spíchne" parátkem a naskládá na talíř. Zde slíbených pár tipů, fantazii se meze nekladou ...

 

  • pečivo, česneková pomazánka, vlašský ořech (hroznové víno, ananas ....)
  • pečivo s máslem, na to kolečko klobásy, vajíčko, kousek sýra, cibule a někdy i okurka
  • pečivo s česnekovo-sýrovo-majonézovou pomazánkou a na to brusinky
  • pečivo, pomazánkové máslo, měsíček mandarinky
  • pečivo, máslo, kousek tvrdého sýra, oliva
  • pečivo, křenová rama a hroznové víno
  • pečivo, drcený losos + máslo a do toho nasekat lískové ořechy
  • pečivo, dobře uleželý romadůr  rozmixovat a smíchat s  tatarkou nebo tvarůžky prolisovat lisem na česnek, rozmíchat s pomazánkovým máslem a nadrobno nakrájenou cibulí
  • pečivo, ďábelské tousty smíchané s pomazánkovým máslem, kapie na dozdobení
  • pečivo, rybí pomazánka (sardinky v tomatě umíchat s cibulkou, majolkou, nastrouhat tvrdý sýr)
  • pečivo, nepravý losos (mrkev a celer nastrouhat najemno, smíchat s citrónovou šťávou a s majonézou), plátek citrónu
  • krekr (či pečivo), sušená rajčata, mozzarela
  • pečivo (formičkou vykrájený chléb), šunka a smetanový křen
  • pečivo (opět chléb), stočená rolička eidamu, trojúhelníček hermelínu, kudrnka, mandle
  • pečivo, kousek uzené makrely, paprika, petrželka
  • pečivo, kaviár

 

A na závěr recept na jedny teplé kanapky - z tmavého toustového chleba vykrájejte formičkou tvary a poskládejte je na plech, Posypte strouhaným sýrem, případně na každý kousek chleba položte kus oblíbeného sýra a dejte do rozpálené trouby rozpéci. Posypte zelenou petrželkou, dozdobte plátkem rajčete. Podávejte teplé.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip