Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Nejen děti milují piškoty. Vyzkoušejte si je upéct doma, je to snadné a mnohem chutnější!

Nejen děti milují piškoty. Vyzkoušejte si je upéct doma, je to snadné a mnohem chutnější!

12.11.2022 - AndreaP.

Máte rádi piškoty? Je to oblíbená pochoutka spojená s dětstvím snad každého z nás. 

Dětské piškoty se často používají jako náhrada cukrářských piškotů, protože jsou snadněji dostupné. Kvůli svému tvaru jsou vhodnější než cukrářské piškoty pro výrobu vánočního cukroví známého pod názvem vosí hnízda. Někde se často jako náhrada cukroví slepují dva piškoty rovnou stranou k sobě pomocí marmelády anebo krému. Velké oblibě se však těší i jejich obyčejná konzumace samotně (bez jakéhokoliv doplňku) rovnou z balení.

Piškoty jsou energeticky poměrně bohaté (okolo 1 670 kJ/100 g) a tak se nedají považovat za dietní doplněk stravy. Výjimkou je pak střevní onemocnění, kdy právě naopak pro svou energetickou hodnotu jsou nemocnému doporučovány v prvních dnech přísné diety.

Bez piškotů si také nelze představit mnoho dezertů, a tak si je dnes pojďme zkusit vyrobit doma sami. Zjistíte, že je to docela snadné, rychlé, bez zbytečných éček a hlavně mnohem levnější než ty kupované. O chuti ani nemluvě.

(fotofrafie: Pixabay)

Dětské piškoty (cca 30 kusů)

  • 2 vejce, 60 g cukru, 70 g polohrubé mouky

Žloutky třeme se dvěma třetinami cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme zbytek cukru. Sníh lehce vmícháme do pěnové hmoty a jen lehce přendáváme, netřeme. Nakonec poprašujeme moukou a převracíme.

Směs naplníme do pytlíku a na vymazaný a posypaný plech stříkáme piškoty nebo kulaté koláčky. Sítkem posypeme povrch jemným pískovým cukrem a piškoty necháme zaschnout. Tak se při pečení neroztékají.

Pečeme je v mírně předehřáté troubě, a hned jak plech vyjmeme, odřízneme piškoty širokým nožem.

Můžeme je udělat do zásoby. Hodí se dětem jako zákusek nebo jako základ různých lehčích moučníků.

Mandlové piškoty

  • 200 g mouky, 100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 bílek, 70 g mandlí, trochu vody

Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, několik lžiček vody a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout do dalšího dne. Potom ho rozválíme na sílu 1 cm, tvořítkem vykrojíme podlouhlé tvary piškotů, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme oloupanými a posekanými mandlemi a upečeme dorůžova.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz