Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Dnešní den patří čokoládě! Připravte si čokoládový průšvih. Dezert, který zpříjemní den!

Dnešní den patří čokoládě! Připravte si čokoládový průšvih. Dezert, který zpříjemní den!

13.9.2022 - AndreaP.

Ano, opravdu je to tak, čokoláda má  dnes svátek! Asi se najde málokdo, kdo by jí neměl rád. Jsou lidé, kteří jsou na čokoladě doslova závislí a život bez sladkého čtverečku v ústech si neumí představit. Také se k ní váže mnoho pověr, jedni říkají jak je zdravá, druzí pak naopak, jak nesprávná je pro zdravý životní styl. Kde je tedy pravda? Ta se nachází v jednom základním bodě, a sice v její kvalitě. Levná čokoláda, která vlastně nemá s čokoládou společný ani ten název, nám pochopitelně nic dobrého do těla nedodá. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje především kakao, které patří mezi superpotraviny. Čokoláda, která pak obsahuje více než 70 % kakaa, pak obsahuje složky jako je mangan, měď, hořčík, fosfor, draslík, vápník i nezanedbatelné množství vlákniny. Tyto minerální látky jsou důležité pro náš organismus a mají pozitivní vliv na naše zdraví. A přesně tuto čokoládu bychom měli našemu tělu v přiměřené míře dodávat.

 

(fotografie: Pixabay)

Ale přestaňme řečnit, a pojďme si ten dnešní čokoládový den pořádně užít. Připravíme si společně čokoládový průšvih. A ne, nebojte se, průšvih to opravdu nebude, právě naopak!

Na 4 porce potřebujeme :

  • 100 g jemně hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté lžičky mouky

(fotografie: Pixabay)

Čtyři formičky na suflé pečlivě vymažeme tukem (je to opravdu důležité) a poprášíme moukou.

Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni při nízké teplotě, zamícháme.

Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do husté, světlé tekuté hmoty.

Za stálého míchání pak vlijeme čokoládovou hmotu do vaječné.

Nakonec přimícháme mouku.

Vzniklou hmotu vlijeme do formiček a dáme alespoň na půl hodiny vychladit. Není se třeba bát, když bude hmota v ledničce nejprve připomínat pudink a později zase máslo. Vše se při pečení srovná.

Troubu vyhřejeme  na vysokou teplotu 200-230 stupňů.

Pečeme podle teploty trouby čtyři a půl až šest minut.  Povrch musí být pevný. Poté necháme minutu odpočinout a opatrně vyklopíme.

Posypeme moučkovým cukrem a pak už si jen pochutnáváme. Můžeme přidat i ovoce na dozdobení.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Lucinka8
14.9.2022 22:57

Vyzkouším

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip