Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Rychlé svačiny do školy, které neskončí v koši

Rychlé svačiny do školy, které neskončí v koši

7.9.2022 - AndreaP.

V právě probíhajícím měsíci září mnozí z nás řeší otázku, cože to připravit ke svačině do školy (i do práce). Často nám chybí inspirace a také čas na složitější přípravy. Pomazánky, to je ale vždy sázka na jistotu. Níže proto přinášíme pár tipů na rychlé, nenáročné, ale hlavně netradiční pomazánky, které budou i dětem chutnat a vyhnete se tak riziku, že připravená svačina skončí zahrabaná na dně aktovky, případně v odpadkovém koši. Zapomenout také nesmíme na zeleninu a ovoce, toto by mělo být součástí každé vyvážené svačinky.

(fotografie: Pixabay)

Bulharská pomazánka

  • 300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.

Salám meleme na masovém strojku nebo strouháme na struhadle. Přidáme strouhanou okurku, rajský protlak, tatarku, jemně krájenou cibuli.Mícháme.

Čertova pomazánka

  • Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl.

Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet.

Mrkvová pomazánka s křenem

  • 100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, pepř, cukr.

Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Pomazánka z cizrny

  • 1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citrónovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

Rybí pomazánka s avokádem

  • 1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl.

Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citrónovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip