Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Nejlepší rybízovou šťávu vyrobíte za studena. Dodá tělu vitamíny a zpestří pitný režim!

Nejlepší rybízovou šťávu vyrobíte za studena. Dodá tělu vitamíny a zpestří pitný režim!

19.7.2022 - AndreaP.

Rybíz patří mezi oblíbené ovoce, ale pokud ho nemáte na zahrádce, jen těžko si ho koupíte. Není však složité si ho vypěstovat a udělat si z něj mnoho laskomin, které jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. Co takhle si vyrobit rybízovou šťávu, která je plná vitamínu C? Přinášíme tip na recept, který dělávaly už naše babičky. Připravte si vynikající rybízový sirup, který bude skvělým zpestřením pitného režimu nejen v horkých dnech.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2,5 kg vyzrálého rybízu
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 2 l důkladně převařené vody
  • na 1 kg šťávy 1 kg pískového cukru
  • 1 sáček Pomůcka ke konzervování (např. Dr.Oetker)

 

                                    (fotografie: Pixabay)

 

Rybíz přebereme, důkladně propláchneme, odstopkujeme a necháme odkapat.

Dáme jej do neoprýskané smaltované, nerezové, nebo plastikové nádoby, rozmačkáme vařečkou a přelijeme horkou vodou. Přidáme kyselinu citrónovou a necháme stát do druhého dne v chladu.

Potom ovoce necháme překapat přes řídké plátno (upevníme je třeba na nohy převrácené židle) a zbytek rybízu vymačkáme. Na 1 kg čisté šťávy přidáme 1 kg pískového cukru a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit.

Přidáme polovinu sáčku ke konzervování, který jsme rozpustili v trošce vody a přecedili přes sítko.

Šťávu dobře promícháme a plníme do čistých, vymytých, suchých lahví. Uložíme, dobře uzavřeme, v chladnu a temnotě (pod uzávěr je možno dát tenkou fólii na potraviny a pak teprve zazátkovat).

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip