Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Pesto z medvědího česneku, které vydrží až 2 roky

Pesto z medvědího česneku, které vydrží až 2 roky

19.4.2022 - AndreaP.

Medvědí česnek je zlato mezi bylinami. Neměl by chybět v žádné kuchyni, hlavně na jaře, kdy je potřeba pročistit a zregenerovat tělo po zimním období. Při procházkách se tedy pozorně dívejte kolem sebe a určitě na něj narazíte. Při jeho sběru buďte opatrní, šetřete přírodu.

Čerstvý medvědí česnek  je fantastický do tvarohových pomazánek, do bramborového salátu nebo jen na chleba s máslem a se solí. Můžete z něj připravit krémovou polévku nebo ho spařit na másle a servírovat jako listový špenát. Hodí se i pod maso nebo do zeleninových polévek.

My si z něj dnes ale připravíme pesto. To si dejte například s těstovinami, kdy úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři. Hodí se ale i na steaky či ryby, a ozdobit jím můžete také jarní polévku, kdy přidáním lžičky pesta do uvařené polévky okamžitě dostanete jiný chuťový rozměr. Také na toustech či topinkách se pesto skvěle vyjímá.A úplně obyčejné rizoto se přidáním pesta stane božským. Vyzkoušejte!

(fotografie: Pixabay)

 A co na k přípravě pesta budeme potřebovat?

  • nať medvědího česneku
  • sůl
  • olej
  • sklenici uzavíratelnou

 

Sesbíranou a očištěnou nať česneku pomeleme nebo rozdrtíme. Přidáme na jednu sklenici (asi 0,5 l) 1 kávovou lžičku soli a 1 polévkovou lžíci oleje. Vše důkladně promícháme a naplníme do sklenic. Sklenice plníme asi do ¾ a zbytek dolejeme olejem. Dobře zavíčkujeme a uchováváme v chladu a temnotě.

Přejeme dobré chutnání a hodně zdraví.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz