Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Dochází vám inspirace při přípravě dýní? Vyzkoušejte nejlepší přílohu, a sice dýňový gratin

Dochází vám inspirace při přípravě dýní? Vyzkoušejte nejlepší přílohu, a sice dýňový gratin

17.10.2021 - AndreaP.

Podzim je v plném proudu a brzy bude Halloween. Ten je spojen s vydlabáváním dýní. Jak jistě všichni víme, dýně je ale rovněž skvělá součást podzimních sychravých dnů a přípravy pokrmů. A nemusí se vždy jen jednat o typickou dýňovou polévku. Dnes si představíme recept, kdy právě ze zmíněné dýně si připravíme ideální přílohu k vepřovému nebo hovězímu masu.

(ilustrační foto: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 1 - 2 stroužky česneku (dle chuti)
  • muškátový oříšek (dle chuti)
  • hladká mouka na zahuštění
  • sůl a pepř


Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.

 

Příprava bešamelu:

Rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti.

Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.


Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip