Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Moc pepře nebo soli. Jak zachránit uvařené jídlo, aby si všichni pochutnali. Pomohou triky kuchařek

Moc pepře nebo soli. Jak zachránit uvařené jídlo, aby si všichni pochutnali. Pomohou triky kuchařek

8.10.2021 - redakce Babinet.cz

Pro někoho je vaření radost, pro druhého učení se a třetí to považuje za nutnost. Jenže, když se vaří, tak se musí kořenit. Základem je sůl a pepř, ovšem všeho s mírou.

fotografie: Freepik

Komukoliv může ujet ruka

Nezáleží na tom, jestli je člověk zběhlý ve vaření, nebo začátečník. Přesolit jídlo může každý. Výjimkou jsou profesionálové, těm se to nestává. Platí základní poučka - raději málo a na talíři pak dosolit. Když už se však stane, že člověk jídlo přesolí, tak se to dá zachránit, například syrovou bramborou. Tu nakrájejte na plátky, vložte do přesolené polévky a nechte povařit čtvrt hodiny. Pak jenom bramboru vyhodíte. Jestli nemáte bramboru, můžete použít mrkev, petržel nebo tmavý chleba.

U přesoleného vývaru stačí zašlehat čtyři syrové bílky. Ty se nechají srazit, pak se vyndají, nebo se vývar přecedí a je vše v pořádku. U přesoleného jídla můžete použít kostku cukru, která se položí na lžíci a nechá se pomalu rozpouštět a v tom momentě ji vyndejte.

Dalším typem je nasypat do polévky větší množství zelené petrželky, která dokáže slanost zamaskovat. Další radou je ředění vodou, to je však možné, když je polévka nebo omáčka příliš hustá. Dá se uvařit jedna dávka bez soli a poté obě dávky smíchat a provařit. Přesolená polévka se dá také zachránit citrónovou šťávou. Nikdy nenahrazujte octem. Když je jídlo opravdu hodně přesolené, dají se zkombinovat rady výše uvedené.

fotografie: Freepik

Pepř je potvora

I pepř je velkým problémem, pokud někomu uteče ruka, ale dá se to řešit. Stačí nakrájet dvě jablka na větší kousky, vložit je do jídla a krátce povařit, čímž se zmírní ostrost jídla.  Samozřejmě jablko poté vyndat a vyhodit. Bohužel, více rad na jídlo, které se přepepří zatím nebylo vymyšleno. Jak bylo řečeno, méně je někdy více, dosolit a dopepřit se dá jídlo vždycky.

napsala Jana Plecháčová

zdroj: redakce, Bylinkopedie

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip