Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Šťavnatá grilovaná zelenina s česnekovým dipem. Vhodná jako příloha i hlavní chod!

Šťavnatá grilovaná zelenina s česnekovým dipem. Vhodná jako příloha i hlavní chod!

17.8.2021 - AndreaP.

Grilování patří k létu, a proto mnoho z nás využívá každou možnou chvíli, kdy to sluneční paprsky dovolí, rozpálíme grily a v poklidu usedneme k té vynikající pochoutce, kterou si na grilu připravíme. Že nemusíme vždy grilovat jen maso, ryby či párky a klobásy je známá věc, a proto si dnes připravíme zeleninu. Je vynikající, a to nejen samotná, ale i jako doplněk výše zmíněné grilovací klasiky.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 2 cibule
  • 4 malé lilky
  • 4 čerstvé kapie
  • 4 větší tvrdá rajčata
  • 90 ml olivového oleje
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Česnekový dip:

  • 200 g majonézy "light"
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce limetové nebo citronové šťávy
  • sůl
  • mletý bílý pepř

 

Na dip prošlehejte majonézu s česnekem, solí, pepřem a limetovou šťávou a nechejte v chladničce vychladit.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu položte na mřížku, potřete ji 40 ml oleje a grilujte asi 10 minut, až slupka na zelenině ze všech stran ztmavne. Cibuli můžete odebrat dříve. Potom zeleninu i s mřížkou sejměte z ohně a zakryjte vlhkou utěrkou. Nechte trochu zchladnout, poté oloupejte slupky a zeleninu nakrájejte na kousky.

Zbylý olej smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem se solí a pepřem. Ochuceným olejem přelévejte zeleninu a podávejte s majonézovým dipem a pečivem.

Tip: aby vám zelenina mřížkou nepropadla do ohně nebo se příliš nepřipekla, můžete ke grilování použít alobalový plech, na který zeleninu naskládáte a plech položíte na mřížku grilu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip