Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Zázračné přepuštěné máslo neboli Ghí podle Pavla Berkyho

Zázračné přepuštěné máslo neboli Ghí podle Pavla Berkyho

30.5.2021 - AndreaP.

Určitě jste již slyšeli o přepuštěném másle neboli Ghí a jeho benefitech. Pavel Berky pro Vás shrnul ty nejzajímavější, natočil jednoduchý postup, jak si jej připravit doma a navíc pro Vás má i pár tipů co si s ním můžete uvařit!

Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si prostě zamilujete!

“Ghí neboli přepuštěné máslo u nás není žádnou novinkou. Už naše babičky, které neměly lednice jej připravovaly, protože zkrátka vydrží déle i bez chladu. Nemluvě o chuti, kterou dodá mnoha jídlům. Ghíčko si můžete samozřejmě koupit v obchodě, ale také si jej můžete levněji připravit doma z Vašeho oblíbeného kvalitního másla. A já Vám ve videu ukážu jak na to!” dodává Pavel Berky.

(fotografie: Pavel Berky)


Video recept naleznete zde: https://youtu.be/zTHn8qGXFwg

Postup:

1.) Na menší kousky si nakrájejte množství másla, které chcete přepustit. Doporučil bych minimálně dvě celá másla, ale klidně i více.

2.) Kostky másla si dejte do hrnce a plotnu rozpalte na menší stupeň, aby se máslo začalo pomalu rozpouštět a probublávat. Ideálně kolem teploty 100°C.

3.) Až se na hladině objeví pěna, znamená to, že se začíná srážet bílkovina, kterou budeme postupně během přepouštění lžíčkou odebírat do připravené misky. Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme.

4.) Celý proces probublávání a sbírání pěny bude trvat kolem 20 až 30 minut. Pěnu neboli také šmole nevyhazujte, protože ji můžete využít při dalším vaření - např. na maštění knedlíků, šišek nebo do kaše.

5.) Když seberete poslední pěnu, přepuštěné máslo přelijte přes cedník s plátýnkem do misky. Místo plátýnka můžete použít i kuchyňskou utěrku.

6.) Nakonec přeceděné ještě teplé máslo přelijte do menších skleniček a ty pak nechte ztuhnout. Takto připravené přepuštěné máslo můžete skladovat ideálně v lednici.

Proč si Ghí doma připravit?

1.) Nahradí všechny tuky - Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření, pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.

2.) Nepřepaluje se a nezapáchá - Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Vyzkoušejte ho třeba při smažení řízků nebo vánočního kapra. A skvělé bude i pod palačinky či lívance. Zachová si tu jedinečnou chuť a vůni másla, ale bez nežádoucího přepalování.

3.) Ghí je zásobárnou vitaminů - Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitaminů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.

4.) Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit - Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců.

5.) Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu - Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.

6.) Zlepšuje trávení - Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

7.) Zázračná kyselina máselná - Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.

8.) Podporuje hubnutí - Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.

9.) Je dobré na nervy - Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.

10.) Usnadňuje hojení - Ghí se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje.

Co za jídla si můžete s Ghí připravit?

Ghí skvěle využijete jako alternativu tuků pro:

  • smažení či dokonce fritování – zvlášť řízky nebo ryby na Ghí jsou vynikající a k oleji se budete už těžko vracet
  • restování zeleniny – např. na polévky – bramboračku, krémové polévky jako třeba dýňová, brokolicová nebo česnečka
  • palačinky nebo lívance také připravíte na Ghí a tu jejich máslovou chuť si zamilujete
  • bramboráky na Ghí získají úplně jinou chuť
  • polití ovocných knedlíků, zvláčnění bábovky nebo při pečení
  • míchaná vajíčka nebo i volské oko bude na ghí chutnat také úžasně
  • zjemnění omáček, nebo získání větší krémovosti z masového výpeku, kterým následně můžete přelít maso
  • namazání na pečivo jako základ pro obložené bagety, chlebíčky, snídani nebo i svačinu
  • všude jinde, kde byste běžně použili olej či máslo

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip