Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Masopustní pochoutka, které nikdo neodolá! Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

Masopustní pochoutka, které nikdo neodolá! Bavorské vdolečky s povidly a tvarohem

18.1.2021 - AndreaP.

Asi většina z nás  zná tuhle lahodnou masopustní pochoutku, která v minulosti pronikla nejen do školních, ale  i závodních jídelen jako jedno z nejoblíbenějších jídel. Malé kulaté vdolečky, smažené v oleji, leckdy s důlkem uprostřed, dále plněné povidly, tvarohem, šlehačkou. Kdo by odolal?

Potřebujeme:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 3 dkg droždí
  • 6 dkg pískového cukru
  • asi 1 dkg soli
  • 3/10 l mléka
  • 3 žloutky
  • lžíce rumu
  • citrónová kůra nebo vanilka
  • sádlo nebo olej na smažení
  • 20 dkg povidel
  • 10 dkg tvarohu
  • trochu cukru na posypání
  • 1/4 l šlehačky nebo jogurt na přelití

 

V míse rozetřeme droždí s lžící cukru, třemi lžícemi mouky a 1/8 l mléka na řídkou kašičku - kvásek. Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr a mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl, rum, citrónovou kůru nebo vanilku a vše vypracujeme ve vláčné měkké těsto.

Hotové dáme vykynout a zkynuté těsto rozválíme na vále asi na 2 cm silnou placku, vykrajujeme klečka, která necháme pod utěrkou ještě znova trochu kynout.

Smažíme zakryté pokličkou v rozpáleném tuku a po otočení již bez pokličky. Vytáhneme a necháme osušit na papírové utěrce.

Podáváme potřené  povidly či marmeládou, posypané tvarohem a dozdobené šlehačkou či jogurtem.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip