Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Novoroční hubnutí a menopauza. Jaký jídelníček se v období klimakteria doporučuje

Novoroční hubnutí a menopauza. Jaký jídelníček se v období klimakteria doporučuje

7.1.2021 - redakce Babinet.cz

Trápí vás další kila navíc po vánočním hodování a zároveň prožíváte nepříjemné příznaky nenopauzy? Bohužel, kolísající hladiny hormonů výrazně zpomalují metabolismus a zvyšují tzv. inzulínovou rezistenci a organismus se tak hůře vypořádává s cukry a škroby Podíváme se na to, jak by měl vypadat váš jídelníček.

V boji proti přibírání v přechodu je vedle cvičení nejsilnějším spojencem samozřejmě také jídelníček. Žena kolem padesátky by obecně měla snížit svůj denní energetický příjem asi o dvě stě kalorií. Důležité je nepodlehnout tendenci řešit jídlem například stres či psychické symptomy přechodu a dbát na pestrou, vyváženou stravu. Jídelníček žen v premenopauze, menopauze i postmenopauze by měl obsahovat hlavně nenasycené tuky z rostlinných olejů, ořechů a semínek, více ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin i luštěnin. Podstatný je také dostatečný příjem vlákniny, omezení nasycených tuků a jednoduchých cukrů.

V menopauze je častým jevem nadýmání. Je způsobováno už zmíněnými výkyvy v hormonálních hladinách, které navíc podporují zadržování vody v těle a nadměrnou tvorbu střevních plynů. Nízké hladiny estrogenu také snižují produkci žluče, což vede k zácpě a opět i k nadýmání. Nezbytná je opět úprava jídelníčku, celozrnná strava a dostatečný pitný režim.

V období klimakteria se doporučuje:

  • zvýšená konzumace mléčných výrobků, ideálně převážně zakysaných
  • strava by měla obsahovat mořské ryby (vyšší množství vitamínu D naleznete v tučných rybách, jako jsou sardinky či losos) a rostlinné oleje lisované za studena
  • jablka, ořechy, hrušky, vinné hrozny, broskve, mandle, med, hrách, čočku, celozrnné obiloviny, obilné líčky, sóju, fazole a vejce.
  • Proti návalům horka působí i citrusové plody. Vynechat by se měl naopak alkohol, kofein. Není dobrý vysoký příjem cukru, soli a průmyslově zpracovaných produktů, např. mražené polotovary, instantní jídla či slazené nápoje.

Určitě je dobré věnovat se fyzické aktivitě, nejen kvůli obezitě, ale protože posiluje zároveň kardiovaskulární systém, je prevencí osteoporózy a pomáhá vylučování endorfinů – hormonů štěstí, které jsou v tomto přechodovém období zvláště zapotřebí.

Dobré je pomoci si i kvalitními doplňky stravy, které jsou bohaté na včelí produkty, vitamíny, izoflavony i antioxidanty a příznivě působí na projevy přechodu včetně hormonální nerovnováhy. Do úpravy životosprávy je pak samozřejmě potřeba zařadit i dostatek odpočinku a kvalitního spánku.

napsala Renáta řeháková

foto: hln.be

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip