Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Bohatá úroda cukety? Zpracujte ji těmito způsoby, a pochutnejte si na ní i v zimě

Bohatá úroda cukety? Zpracujte ji těmito způsoby, a pochutnejte si na ní i v zimě

14.9.2020 - redakce Babinet.cz

Cuketa, cuketa, cuketa. Cuketa je jednoduše všude, kam se podíváme. Téměř každý, kdo ji pěstuje, vám potvrdí, že rok co rok je úroda cukety opravdu veliká. Něco si ponecháte, něco rozdáte, a stejně vám nemalé množství zbude. Úroda cuket je zaručeně bohatá vždy, o tom není pochyb. S trvanlivostí cukety už je to však bohužel horší. Cuketa nevydrží příliš dlouhou dobu. Postupem času ztrácí svou chuť a musíme ji loupat. U čerstvých cuket naopak nepřipadá loupání slupky v úvahu. Dnes si proto ukážeme rovnou několik způsobů, jak si tuto chutnou plodinu uchovat čerstvou co nejdéle.

Cuketa je v našich končinách nesmírně oblíbenou zeleninou. Rozhodně je tomu tak po právu, protože cuketu můžeme připravit na mnoho různých způsobů a výsledek je vždy skvělý. Obzvláště v létě si jistě každý z nás rád pochutná na grilované cuketě, na cuketě zapečené se sýrem, na cuketových hranolkách, na cuketových chipsech, na cuketových nádivkách, na cuketové pizze, či na cuketových placičkách. Seznam cuketových receptů by byl nekonečný. Nesmíme opomenout ani to, že cuketa má vysoký obsah minerálů, a minimální obsah kalorií. Jak tedy cuketu správně zpracovat a dopřávat si ji po celý rok?

Zavařovaná cuketa s olivovým olejem

Tento způsob určitě využijete, pokud nemáte k dispozici sklep, či místo v mrazáku.

Budete potřebovat:

  • Zavařovací sklenice
  • 1 kg cukety
  • olivový olej
  • 500 ml vinného octa
  • 500 ml vody
  • špetku soli
  • 3-4 stroužky česneku
  • Libovolné bylinky (pro ještě intenzivnější a letní vůni doporučujeme mátu. Pokud milujete spíše kořeněnou chuť, můžete přidat chilli papričky)

Jak budete postupovat:

  • cuketu omyjte, odstraňte konce a nakrájejte na proužky
  • přiveďte k varu směs octa a vody se špetkou soli
  • jakmile směs vře, přidejte cuketu a vařte asi 7-8 minut
  • poté sceďte a nechte cuketu vychladnout na bavlněném hadříku
  • jakmile cuketa vychladne, naplníte směsí čisté zavařovací sklenice
  • naskládejte vrstvu cukety, pak trochu česneku, máty a chilli, plus bylinky
  • vrstvení opakujte, dokud nezaplníte celou sklenici
  • nyní směs prolijte olivovým olejem a dobře zavíčkujte
  • nakonec sterilujeme ve vroucí vodě asi 40 minut
  • sklenice nechte před otevřením alespoň měsíc odpočívat, a po otevření uchovávejte v lednici

Zavařovanou cuketu samozřejmě nemusíte pokaždé dělat stejně. Můžete si připravit i jiný nálev. Například tradičním sladkokyselým nálevem z octa a cukru také nic nezkazíte.

Mražená cuketa

Bavíme-li se o cuketě v mrazáku, máme hned několik možností.

  • Klasická mražená cuketa

Abychom se vyhnuli obrovské, jednotné zmrzlé hmotě, zamrazíme si cuketu tak, že ji omyjeme, odřízneme konce, a na struhadle si ji nastrouháme. Dokonale ji vysušíme v čisté utěrce, a poté cuketou plníme uzavíratelné sáčky. Sáčky pak uložíme do mrazáku.

  • Mražená cuketa s úpravou

Co se týče úpravy, řiďte se svou chutí. Vždy však začneme tím, že si cuketu omyjeme, nastrouháme, a vysušíme na čisté utěrce. Poté ji zprudka osmažíme na oleji. Cuketu takto můžete osmahnout samotnou, nebo společně s prolisovaným česnekem, bylinkami, mrkví, atd. Po osmažení necháme tuk odsát na kuchyňské papírové utěrce. Nakonec opět plníme uzavíratelné sáčky touto směsí, a dáme zamrazit. Po vytažení z mrazáku máte k dispozici směs třeba na cuketové karbanátky, či na cuketovou nádivku.

 

napsala Bára Klímová

foto: finedininglovers.com

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip