Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Dip, který si podmanil celý svět: Řecké Tzatziki

Dip, který si podmanil celý svět: Řecké Tzatziki

5.7.2020 - AndreaP.

Příliš vodnaté, málo ochucené, kyselé, jalové, řídké nebo téměř bez okurky, kopru a máty. Tak přesně takové a jim podobné varianty tzatziki (ano, opravdu se to nepíše tzatziky ani caciky) dnes pošleme do kulinářských pekel horoucích. Chce to jen trošku uvažovat a použít správné suroviny...

Už jsem vám napsal jaké tzatziki nemám rád, takže vám můžu popsat i jaké zbožňuju. Především v nich musí lžička stát :) Ano správné tzatziki musí být husté&hutné, bez přebytečné vody. Další věcí je správné ochucení - z kombinace okurka, jogurt, kopr (nebo máta), pepř, sůl a kvalitné olivový olej se dá vykouzlit opravdu esence božské chuti. A nakonec přijde čerstvost - nic mi tak nezkazí náladu jako staré a nakyslé tzatziki.

Co bude pro přípravu našeho vysněného tzatziki potřebovat?

  • řecký jogurt  - pokud chcete dělat kompromisy můžete použít kvalitní jogurt, který necháte pořádně vykapat přes plátýnko nebo utěrku (stejně ale zůstane rozdíl v chuti!)
  • okurka
  • kopr (čerstvý nebo vymačkaný konzervovaný)
  • čerstvá máta (není podmínkou)
  • česnek
  • citron
  • chutný olivový olej
  • pepř, sůl

 

Sami vidíte, že to skoro nic není. Opravdu doporučuji zkusit to s opravdickým řeckým jogurtem - je to jediná surovina, se kterou se budete muset otravovat. Jinak máte všechno ostatní běžně doma. Opravdu opravdově s opravdickým, hm?

Následuje podrobný postup přípavy:

* oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku

* mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám nakonec zbyde vymačkaná kulička o průměru asi 5-7cm)

* v misce pořádně smíchejte okurku s jogurtem (mám rád poměr 1 okurka : 1 kelímek)

* přidejte rozdrcený česnek (2 stroužky / kelímek, nebo dle ctěné vaší imprese)

* přidejte lžičku konzervovaného kopru nebo obdobné množství čerstvého nasekaného kopru

* přidejte tak asi 10-15 na jemňulinko nasekaných mátových lístečků

* přidejte polévkovou lžíci vymačkané citronové šťávy

* přilejte štědrou dávku kvalitního olivového oleje (dejme tomu tři polévkové lžíce)

* opepřete drceným pepřem a osolte

* všechno postupně dokonečna promíchejte

* před podáváním připravte do misek nebo talířků (a vychlaďte v ledničce) s olivou nebo snítkou kopru

* k tomu jakýkoliv bílý chleba

Abych v krátkosti shrnul hlavní finty: řecký jogurt, vymačkat okurku, hodně okurky v poměru k jogurtu, kopr&máta a nešetřit olivovým olejem.

(reedice*Autorem článku je pan Cuketka a jeho úžasně voňavý a křupavý zápisník,foto: vistapointe.net)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip