Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Grilujeme ovoce! Tohle budete milovat

Grilujeme ovoce! Tohle budete milovat

8.6.2020 - redakce Babinet.cz

Podle počasí to tak sice nevypadá, léto je však za rohem. K němu pak neodmyslitelně patří oblíbené letní grilování. A z vašich domácích grilů nemusí vonět jenom maso nebo cuketa. Existuje řada slaďoučkých dezertů v podobě oblíbeného ovoce. Dneska si řekneme, jaké se nejlépe hodí na grilování a řekneme si také pár slov k jeho úpravě touto cestou. Uvidíte, že budete nad míru spokojeni.

Banány

Oblíbené banány má většinou každý doma, po ruce. Grilovaný banán je pak opravdová mňamka. Na gril ho můžeme oloupat, ale není to nutné, pokud slupku ponecháme, snadno ho pak z ní vyjíme a „nerozblemcá se nám“. Takže banán podélně rozkrojte, postříkejte kuchyňským olejem ve spreji a šup s ním na gril. Dejte mu tak dvě minutky z každé strny.

Broskve

Broskve jsou slaďoučké a grilováním se jejich sladká chuť ještě zvýrazní. Nemusíte však grilovat jen čerstvé ovoce. Úplně klidně můžete zkusit broskev z kompotu. To je také skvělá záležitost. Máte-li čerstvou broskev, rozpulte ji, vyjměte pecku a ovoce vložte na rozpálený gril. Dejte jí tak pět minut, až bude zlatohnědá. Po sejmutí broskev vložte do dobrého jogurtu, třeba řeckého, zakápněte medem a posypte drcenými oříšky se skořicí.

Ananas

Ananas je na tepelnou úpravu jako dělaný. Zasyrova totiž v sobě toto ovoce má malinké háčky, které, dostanou-li se do kontaktu s jazykem, dokáží způsobit pořádnou bolest. Po pár kouscích si často už prostě nedáte. Grilování je perfektní možnost, jak se tohoto jevu dobře zbavit.

Navíc v sobě má ananas určitou kyselost a tepelnou úpravou nám zesládne. Ananas nakrájíme na kolečka a grilujeme cca 3 minuty z každé strany. Můžeme jej následně konzumovat jen tak, přidat do nejrůznějších salátů, zalít jogurtem, udělat si z něho výbornou snídani, svačinu či dezert. K tomu, že bude báječně chutnat, navíc získáváme výborný zdroj vitamínu C.

Vodní meloun

Melou pokládáme za výborné letní ovoce a přitom, světe div se, je to vlastně zelenina příbuzná okurce.  Je navíc plný zdraví prospěšných látek a vitamínů, jako třeba vitamín A a C. Při přípravě na gril si nakrájíme meloun na velké kusy. Takže pokud máme celý, nebo půlku, uděláme si z toho čtvrtku a tu nakrájíme na 2 centimetry silné plátky. Grilujeme pak na rozpáleném grilu z obou stran dvě až tři minuty.

Grilované ovocné balíčky

600 g sezonního ovoce, například broskve, nektarinky (nakrájené na kostičky), jahody (očištěné a přepůlené), maliny, ostružiny, banány (nakrájené na 2cm plátky) nebo meruňky (přepůlené)

  • Cukr nebo med
  • máslo
  • citronová šťáva
  • vanilková zmrzlina k podávání

Ovoce nakrájíme. Vezmeme si alobal a ten natrháme na větší kusy. Na každý pak dáme 2 lžíce zvolené ovoce, může to být směs. Do každého balíčku přidáme trochu medu nebo cukr, kousek másla a zakápneme citronovou šťávou. Balíčky utáhneme a dáme grilovat na cca 10 minut. Před podáváním rozevřeme a doplníme zmrzlinou.

TIP

Stolní gril Fieldmann připraví večeři i táborníkům

Stolní zahradní gril Fieldmann FZG 1000 je vhodný nejen pro grilování na zahradě či jen na balkoně, ale také třeba při venkovním táboření, na chatě, či v kempu. Nízká hmotnost, minimální rozměry a jednoduchý kompaktní tvar zajišťují jednoduchou manipulaci s grilem, jeho převezení dle potřeby, a po sezóně snadné uložení. Díky velikosti ohniště 34 cm a výšce grilovacího prostoru 22 cm zvládne tento gril připravit maso nebo zeleninu i pro (méně početnou) skupinu osob. Gril disponuje chromovým roštem a uzavíratelným poklopem. Madlo na vrchní části poklopu umožňuje kontrolovat připravované pokrmy. Konstrukce grilu Fieldmann FZG 1000 je kovová a pevná. Model je v nabídce ve dvou barevných variantách: v černé (FZG 1000) a v jasně zelené (FZG 1000G). Více na www.fieldmann.cz. Doporučená cena akční MO cena je 499 Kč.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip