Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Nejlepší grilovaná žebra na světě! Už nebudete chtít nic jiného

Nejlepší grilovaná žebra na světě! Už nebudete chtít nic jiného

24.5.2020 - redakce Babinet.cz

Grilování je nejlepší úprava masa. To je totiž lépe stravitelné, než kdybychom ho třeba pekli nebo dusili. Mimochodem pečené maso je naopak nejhůře stravitelné. Dneska vám přinášíme recept na naprosto skvostná grilovaná žebra

Vepřová grilovaná žebírka

  • 1 cibule, rozčtvrcená
    1 palice česneku, vodorovně přepůlená
    90 g třtinového cukru
    1 zarovnaná lžíce mleté uzené papriky
    1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
    1 lžíce soli
    4 snítky čerstvého tymiánu
    125 ml sladového nebo jablečného octa / šťávu z jednoho citronu
    1 lžíce celého pepře
    2 kg vepřových žeber z boku (celá žebra)
    klínky limety k podávání

Aby byla žebírka raz dva upečená a měla lahodnou chuť, tak je zapotřebí vyrobit skvělou marinádu. Takže vezmeme všechny ingredience a smícháme je. To znamená, že do větší mísy dáme cibuli, česnek, cukr, obě dvě papriky, sůl, tymián, ocet, nebo citronovou šťávu a pepř. To této krásné marinády vložíme žebírka, do kterých maximum připravené směsi vetřeme. Takto připravené stačí odležet přes noc. No a potom hurá se vším na gril.

K žebírkům se skvěle hodí barbecue omáčka. No, ale kupovanou neberte, udělejte si jí doma. Bude kvalitnější i chutnější. Logicky…

  • cibule, nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku, rozkrojené
  • 400g konzerva krájených rajčat
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 zarovnaná lžička kajenského pepře
  • 1 zarovnaná lžička vločkové soli
  • 1 zarovnaná lžička mleté uzené papriky
  • 1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
  • 90 g třtinového cukru
  • 60 ml worcesterské omáčky
  • 90 g medu

No a tohle je snadné. Všechny ingredience smíchejte a nechte tak týden odležet v ledničce. Cibuli a česnek můžete před podáváním vytáhnout, nebo, kdo má rád a snese to, všechno můžete rozmixovat ponorným mixérem.

No a když už máme to zdravé grilované masíčko. Je také fajn udělat si k němu nejlepší přílohu - jak jinak, také grilovanou. Nakrájejte žlutou a červenou papriku, k tomu přidejte cuketku. Do zeleniny dejte jednu kávovou lžičku kajenského pepře, trochu soli, pár kapek olivového oleje a snítku dvě tymiánu.

Připravenou zeleninu dejte na gril a pěkně ogrilujte. Dobrou chuť.

TIP:

Stabilní gril s robustní konstrukcí: Fieldmann FZG 1008

Fieldmann FZG 1008 je prostorný stabilní gril z pevného plechu ošetřený velmi odolnou žáruvzdornou barvou. Grilovací plocha se nachází ve výšce 78 cm, obsluha grilu je tak velmi komfortní. Gril Fieldmann FZG 1008 je vybaven pochromovanými grilovacími rošty a odkládacím ohřívacím roštem. Pohodlné doplňování dřevěného uhlí či briket je zajištěno skrz odklápěcí dvířka v přední části grilovací nádoby. Pro regulaci teploty a kontrolu vzduchu proudícího grilem slouží větrací otvory na boku. Víko je opatřeno velkým madlem v nerez provedení a integrovaným teploměrem. Maximální mobilitu grilu zajistí velká kolečka, takže na manipulaci s grilem stačí jedna osoba. Více na www.fieldmann.cz. Doporučená cena grilu je 3.999 Kč.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip