Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jarní kopřivačka. Polévka plná zdraví!

Jarní kopřivačka. Polévka plná zdraví!

2.5.2020 - AndreaP.

U této polévky platí zásadní pravidlo, a sice, kdy jindy jí uvařit, když ne teď? To správné období pro polévku, kterou znaly už naše babičky, je právě to, kdy kopřivy jsou mladé a jarní výhonky jsou plné síly a zdraví.

Potřebujeme:

  • 200 g vršků mladých kopřiv
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 2 dl mléka nebo smetany
  • 1 vejce
  • 40 g cibule
  • 1 rohlík
  • stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl

 

Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másle zpěníme cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme. Vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a povaříme.

Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka nebo smetany a necháme přejít varem.

Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko či smetanu s rozšlehaným vejcem. Už nevaříme.

Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme je na zbylém másle. Dáme do talířů a přelijeme polévkou.

(foto: appetitemag.co.uk)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip