Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Zpestření vašeho oblíbeného salátu? Jedlá violka, aneb fialková romance nejen na talíři!

Zpestření vašeho oblíbeného salátu? Jedlá violka, aneb fialková romance nejen na talíři!

15.4.2020 - AndreaP.

Na procházce přírodou se vám právě nyní může stát, stejně jako mě, že potkáte rozkvetlou violku vonnou (Viola odorata). Fialové kvítky jara kvetou od března do dubna a bezesporu jsou krásně barevnou ozdobou nejedné zahrádky. Mají hlavně kosmetické využití, ale kromě součásti parfémů se bez problémů mohou stát zpestřením vašeho oblíbeného salátu. Uděláte tak něco pro zdraví i pro krásu.

Květy i mladé lístky violky vonné jsou jedlé - přidávají se a nejčastěji do salátů. Pomohou vám vytvořit krásně barevnou kompozici a navíc podpoří i vaše zdraví.

Lístky violky vonné mají močopudné účinky a pomáhají odkašlávat. Obsahují saponiny, silice a organické kyseliny. Protože jsou čerstvé listy bohaté na železo, užívají se proti rakovině tlustého střeva, jazyka a hrtanu.

Květy obsahují vonnou silici a připravuje se z nich sirup proti kašli.

Trocha magie

Věnec z fialek prý odstraňuje bolest hlavy, přináší spánek a utišuje hněv. Z fialek, levandule, jabloňových květů, řebříčku a růží se údajně vaří nápoj lásky. Pokud vás milý obdaruje fialovou violkou, prozradí květomluva jeho skromné nároky!

Namočíte-li květy fialek v čerstvě ušlehaném bílku, hojně obalíte v cukru a necháte oschnout, získáte kandovanou fialku - báječnou ozdobu na cukroví a dezerty.

 

Vyzkoušejte:

Fialkový Amálčin salát

  • 1 větší hlávka salátu, 2 lžíce spařených rozinek, 1 miska kvítků fialky vonné i s mladými nasekanými lístky, 1 malý pomeranč, citrónová šťáva, sůl, mletý bílý pepř, moučkový cukr, 100 ml bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 vejce natvrdo, mletá sladká paprika

Omytý salát pokrájíme, posypeme rozinkami, přidáme fialky a dílky pomeranče, pokapeme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme, trošku osladíme. Jogurt ochutíme solí, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a salát přelijeme touto zálivkou. Ozdobíme dílky vejce a posypeme mletou paprikou

(zdroj: Ellen Evert Hopmanová - Druidský herbář a www.priroda.cz)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip