Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Omáčka jako od babičky, milovaná i nenáviděná zároveň. Tak to je koprovka!

Omáčka jako od babičky, milovaná i nenáviděná zároveň. Tak to je koprovka!

14.4.2020 - AndreaP.

Některými milovaná, jinými nenáviděná omáčka. Asi málokteré jídlo vzbuzuje takové vášně, jako právě tato omáčka. A to nejen co se koprové chuti týče, ale také způsobu, jak jí servírovat. Patříte do skupiny koprovka, brambor a vařené vejce a nebo do té druhé koprovka, houskový knedlík a hovězí maso?

Pokud patříte mezi ty, co stále ještě nevědí, zda koprovka ano či ne, zkuste si jí připravit podle našeho receptu a věřte, že taková zachutná nejen vám, ale také dětem.


Potřebujeme:

  • svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l poctivého hovězího vývaru
  • 1 kelímek kysané smetany (kdo moc nemusí kyselé, použije sladkou tučnou smetanu)
  • 1 až 2 vejce
  • ocet, sůl, cukr

 

Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut.

Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem, solí. Omáčku už dále nevaříme.

Podávejte s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip