Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Jídlem ke zdraví! Jarní kuře se zeleninou

Jídlem ke zdraví! Jarní kuře se zeleninou

16.3.2020 - AndreaP.

Kuře je jedno z jídel, které se dá připravit na tisíc způsobů, vždy se povede, a mají ho rádi děti i dospělí. My si společně dnes připravíme jarní kuře podle receptu našich babiček.

Potřebujeme:

  • menší kuře, případně 4 čtvrtky kuřete
  • 200 g nízkotučného žervé
  • 5 lžic tmavé strouhanky
  • 5 lžic nasekané pažitky
  • 5 lžic nasekané petrželky
  • 675 g mladé jarní zeleniny dle vašeho výběru
  • 1,25 dl vařícího kuřecího vývaru
  • 2 lžičky škrobové moučky
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

 

Smíchejte strouhanku, třetinu žervé a po 2 lžících petrželky a pažitky. Směs osolte a opepřete a lžící tuto nádivku dejte do kuřete. Vložte celé kuře či jeho porce do pekáče, potřete je olejem, osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních Celsia 30-35 minut (u celého kuřete déle), dokud z nich při vpichu jehly neteče bezbarvá šťáva.

Do mělké zapékací mísy vložte v jedně vrstvě zeleninu na kousky pokrájenou a přidejte polovinu zbývajících bylinek a kuřecí vývar. Nádobu přikryjte pokličkou a zapékejte 20-35 minut, dokud zelenina nezměkne.

Porce kuřat dejte na talíře a polijte je šťávou ze zeleniny.

Smíchejte škrobovou moučku s vínem a zbývajícím žervé. Dejte do pánvičky a míchejte, dokud se nezačne omáčka vařit, pak přidejte zbytek bylinek. Podle chuti osolte a opepřete. Omáčku přelijte na kuřata a podávejte se zeleninou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip