Babinet.cz  /  Recepty  /  Diety  /  Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy

Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy

9.3.2020 - redakce Babinet.cz

Čtyřicet dní před Velikonocemi začíná křesťanům postní doba. Je to čas, kdy by se lidé měli na chvíli zastavit, věnovat se vlastnímu duchovnímu růstu a najít si čas na své blízké. Kromě duchovní očisty půst souvisí i s očistou těla, které bychom měli sytit spíše lehkými a bezmasými jídly. Naši předkové dodržovali v této době dost přísná pravidla. Jedli jen jednou denně a nesměli si dát maso, ryby, vejce ani mléčné výrobky. Dnešní zvyky už nejsou ani u věřících tak přísné, ale není na škodu v tomto období trochu odlehčit jídelníček. Může to být ideální příležitost na shození nadbytečných kil, co nám zůstala po Vánocích.

Pečený pstruh s koprovými brambory a pestem z červené řepy

Ingredience:

  • Filet ze pstruha 5 ks
  • Brambory 600 g
  • Strouhaný parmazán 50 g
  • Olivový olej 4 lžíce
  • Hořčice hrubozrnná 1 lžíce
  • Kůra z 1 pomeranče 1 ks
  • Sůl dle chuti
  • Červená řepa Znojmia 1 ks
  • Čerstvý kopr 1 hrst
  • Smetana zakysaná 120 g
  • Stroužek česneku 1 ks
  • Křenový krém 1 lžíce
  • Máslo 1 lžíce
  • Pepř dle chuti

Postup:

Malé brambory neloupeme, důkladně opereme a uvaříme v osolené vodě. Necháme zchládnout.

Červenou řepu slijeme a vyklopíme do mixeru. Nastrouháme k ní kůru z omytého pomeranče, prolisované stroužky česneku, nastrouhaný parmazán, půl lžíce křenu a také půl hrsti kopru.

Rozsekáme nahrubo a potom začneme pomalu přidávat tři lžíce olivového oleje. Ještě jednou rozmixujeme. Výsledné pesto by mělo mít hrubou strukturu. Přendáme ho do misky a necháme uležet.

V jiné míse si připravíme dresink na brambory. Prošleháme zakysanou smetanu, hořčici, zbytek křenového krému a zbývající kopr. Zamícháme vychladlé a pokrájené brambory a teprve potom případně dochutíme solí a pepřem.

Pstruhy pečlivě omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a osolíme.

Na pánvi rozehřejeme zbytek oleje s máslem a ryby na něm opečeme. Stačí 5–10 minut podle velikosti filetu. Můžeme je také opéct v troubě, což je vhodné hlavně pro ryby vcelku.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz