Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Recepty na první a druhý svátek vánoční - krůta, krocan a husa

Recepty na první a druhý svátek vánoční - krůta, krocan a husa

24.12.2019 - AndreaP.

V našem seriálu Od štědrého dne po Nový rok jsme se v tomto čtvrtém díle posunuli na téma

Recepty na první a druhý svátek vánoční - krůta, krocan a husa

První a druhý svátek vánoční bývá ve znamení krůtího, krocaního či husího masa.

Krůtí stehno na divoko /pro 4 osoby/

  • 4 krůtí stehna, 50 g slaniny, 2 stroužky česneku, 5 drcených jalovčinek, 120 g másla, 1 velká cibule, 2 bobkové listy, 50 ml červeného vína, vývar, pepř, nové koření, tymián, sůl, hladká mouka

Krůtí stehna prošpikujeme, pokapeme citronem, potřeme česnekem, mletým pepřem a mletým novým kořením, tymiánem, drcenými jalovčinkami, polijeme rozpuštěným máslem a necháme 1-2 dny odležet v chladu. Potom na zbylém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolená stehna, opečeme, přiáme bobkový list, podlijeme vínem či vývarem a dusíme přikryté v troubě doměkka. Měkká stehna vyjmeme, šťávu rozmixujeme, mírně zaprášíme moukou, povaříme a přelijeme přes krůtí stehna. Jako přílohu podáváme hranolky.

Pečený krocan /pro 4 osoby/

  • 1 krocan, 3/4 kg jedlých kaštanů, máslo, vývar z masa, sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek, petrželka

Tuk a játra z krocana jemně usekáme. Kaštany z jendé strany nakrojíme a vaříme ve vodě, až se dají snadno sloupat. Po oloupání je uvaříme ve vývaru z masa doměkka. Prolisujeme je a smícháme s tukem a játry. Přidáme podle chuti koření a jemně rozsekanou petrželku a rozředíme vývarem z kaštanů. Nádivkou naplníme krocana, zašijeme ho a pečeme na másle za častého podlévání šťávou.

Krůta s mandlovou nádivkou /pro 4 osoby/

  • 1 krůta, 100 g slaniny, 150 g másla, sůl
  • Nádivka: 4 vejce, 1 veka, 100 g slaniny, 100 g másla, 1/2 l mléka, 100 g spařených na proužky nakrájených mandlí, sůl, petrželka, muškátový květ

Krůtu důkladně očistíme a propláchneme, pak ji osušíme a po povrchu i uvnitř osolíme. Břišní dutinu i vole naplníme nádivkou a zašijeme. Prsíčka a stehna protýkáme na nudličky nakrájenou slaninou. Krůtu vložíme hřbetem dolů do pekáče, ve kterém jsme rozpustíli máslo a zbylou slaninu. Povrch krůty ještě potřeme máslem a upečeme. Během pečení krůtu obracíme a často poléváme. Pečeme asi 2-3 hodiny.

Nádivka: slaninu nakrájíme na drobné kostičky a roztavíme. Máslo rozpustíme a obojí vmícháme do mléka, ve kterém jsme rozšlehali 2 celá vejce. Osolíme a okořeníme. Veku nakrájenou na kostičky zalijeme připraveným mlékem, přidáme mandle a necháme chvíli odležet (asi 1/2 hodiny). Poté zamícháme a dle potřeby přidáme strouhanku nebo mléko.

Krocaní stehno po kreolsku /pro 4 osoby/

  • 1 krocaní stehno (cca 1-1,5 kg), 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 zelené papriky, 1 červená paprika, 3 lžíce oleje, po 1/2 lžičce bazalky, oregana, tymiánu, sladké papriky, chilli, pepře sůl, 1 lžíce worcesterové omáčky, 3 šálky nasekaných rajčat, 2 lžíce petrželky, 1/2 šálku nasekané cibulky s natí

Na pekáč dáme 2 lžíce oleje, nakrájenou cibuli, česnek a papriky. Na ně položíme krocaní stehno potřené kašičkou z koření, worcesterové omáčky a oleje, osolíme, podlijeme vodou a pečeme zprvu přiklopené. Když maso měkne, přidáme rajčata a dále pečeme doměkka. K hotovému masu přidáme nasekanou cibulku a petrželku a ještě 5 minut dusíme. Porce masa doplníme dušenou zeleninou a podáváme s rýží nebo těstovinami.

Vánoční husa s pečenými jablky /pro 4 osoby/

  • 1 středně velká husa (3,5 kg), 2 cibule, 6 jablek, 1/2 skleničky kdoulového želé, sůl, pepř

Očištěnou, omytou husu zvenčí i zevnitř osolíme a okořeníme mletým pepřem. Potom ji dáme do pekáče, ve kterém je centimetrová vrstva vody, pekáč přikryjeme a vložíme do studené trouby, kterou vyhřejeme 200 stupňů Celsia. Za této teplotu husu pečeme 1 hodinu. Očistíme cibuli a pokrájíme ji na kolečka, z jablek odkrojíme vršky, vydlabeme vnitřek, naplníme kdoulovým želé a přikryjeme odkrojenými vršky. Pekáč vyjmeme, husu obrátíme, obložíme cibulí, naplněnými jablky a odkrytou pečeme při mírné teplotě další hodinu. Během pečení ji zvenčí i zevnitř potíráme vypečeným sádlem. Upečenou husu a jablka vyjmeme a odložíme na teplé místo. Sádlo z vypečené šťávy odebereme, šťávu rozředíme 2,5 dl vody, převaříme a podlijeme jí husu, kteoru ještě obložíme upečenými jablky. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip