Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Kapr vám nevoní? Zkuste pangase, snadno, rychle a pokaždé jinak

Kapr vám nevoní? Zkuste pangase, snadno, rychle a pokaždé jinak

12.11.2019 - AndreaP.

Příznivci tradičních českých vánočních zvyklostí si pravděpodobně na svého kapříka v trojobale sáhnou nenechají. Popřípadě mísu dozlatova osmažených porcí, poměrně aromatického a kůstkami protkaného masa, doplní ještě další rybí specialitou, aby měli méně konzervativní rodinní příslušnici na výběr. V období vánočních svátků se však dobře prodávají nejen obligátní kapři, ale i mnoho dalších sladkovodních a mořských ryb. Co takhle vyzkoušet exotickou rybku, jenž možná docela dobře znají nadšení akvaristé, zvanou pangas (pangasius hypophthalmus, sumeček žraločí či siamský, pangas dolnooký, pangas siamský)?

Odkud k nám připlaval?

Zatímco kapr nejraději brázdí vody rybníků, pangas je spíše dobrodruh a obývá především velké řeky a nepohrdne ani vodu mírně brakickou. Jeho domovem je Čína a Thajsko. Pangasu je v jejich domovině bezpočet druhů, od kousků dorůstajících velikosti tuzemského kapra až po giganty o hmotnosti přes 300 kg (pangasianodon gigas žijící v dělte řeky Mekong).

Pangas-ryba pro ty, kterým ryby nevoní

A jaký kulinářský zážitek od téhle asijské potvůrky čekat? V případě, že nejste naprostými kuchařskými břídili, očekávejte velmi velmi šťavnaté bílé maso přejemné chuti, takřka bez charakteristické rybí vůně. Nicméně, že jíte rybu určitě poznáte! Některé zdroje totiž k mému údivu uvádějí, že pangase podle vůně jako rybu rozhodně neidentifikujete. Dle názoru mých čichových a chuťových buněk tomu tak není. Pangasius sice oplývá charakteristickou rybí vůní, ale opravdu jen a jen decentně. Proto ho lze jednoznačně doporučit strávníkům, kteří by sice ryby vzhledem k jejich výživovým vlastnostem rádi konzumovali, nicméně nejsou schopni se k rybímu pokrmu přiblížit víc než na 1 metr.

Další úžasnou vlastností tohoto exotického zázraku je, že ve filetech nenajdete ony drobné kůstky, jenž například z některých částí kapra činí jídlo pro filatelisty. Sumeček žraločí je proto jednou z ryb vhodných pro dětské žaludky.

Nemučte pangase (ani sebe) dlouhými kulinářskými úpravami

Dovolím si tvrdit, že v případě úpravy masa z pangase jednoznačně platí, že v jednoduchosti je nejen krása, ale i síla. Dopřejte si tedy delikátně jemnou chuť a filety si jednoduše uvařte v páře. Poté stačí přelít bylinkovým máslem, přidat křehkou zeleninu a třeba restované brambory. Nebo si jemně osolenou a okořeněnou rybu upečte v misce z alobalu na troše olivového oleje. Pozor, zmražené kousky po rozmrazení řádně osušte! Pokud chcete aby pokrm alespoň na okrajích "zakřupal", možná budete muset během pečení odebrat trochu sosu, protože pangas má opravdu hodně šťavnaté maso.

A na závěr povídání samozřejmě nesmí chybět také recepty, tak tady jsou:

 

  • Pangas v pivním župánku
  • 1 kg filetů z pangase, 1 vajíčko, 1 dcl piva, hladká mouka dle potřeby, směs provensálských bylinek, sůl, 1/2 citronu, olej na smažení

    Filety dobře osušte, osolte a jemně pokapejte citrónovou šťávou. Zatímco filety odpočívají, připravte si z rozšlehaného vejce, piva a mouky hladké středně husté těstíčko. Dochuťte jej bylinkami a nezapomeňte osolit. Poté už jen stačí maso "obalit" v těstu a klást do rozpáleného oleje. Řízečky se výborně vyjímají na ledovém salátě s barevnou oblohou. Úprava brambor je na vaší fantazii a chuti, vzhledem k smažené porci masa se přimlouvám za dobrou bramborovou kaši či šťouchané brambory s pórkem.

     

  • Chřestový pangas s anglickou slaninou
  • 4 střední filety z pangase, 12 nakládaných snítek chřestu (tři kusy na každou rolku), 4 velké plátky anglické slaniny, dva trojúhelníčky dobrého taveného sýra, sůl, sladká paprika, drcený kmín, olej, 1/2 citronu

    Filety dobře osušte, osolte a jemně pokapejte citrónovou šťávou. Zatímco filety odpočívají, připravte si ostatní ingredience. Do opaprikovaných a okmínovaných filetů zabalte chřest, rolku oviňte slaninou a prošpikujte párátkem, jehlou či jí omotejte nití. Závitky opékejte na menším množství oleje, až pustí šťávu, přidejte tavený sýr. Ten se rozpustí a vytvoří vynikající sos se sýrovým nádechem.

     

  • Jednoduchý perkelt z pangase
  • 0,5 kg pangase, 3 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 dcl zakysané smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, citrónová šťáva, mletá paprika, stroužek česneku, bobkový list, sůl

    Maso dobře osušte, osolte a jemně pokapejte citrónovou šťávou a nechte půl hodiny odležet. Poté ještě jednou decentně osolte a opečte po obou stranách. Maso vyjměte a do oleje vsypte nasekanou cibulku. Až "zapění" zaprašte ji moukou, paprikou a připravte jíšku. Tu zalijte trochou vody (či zeleninového vývaru), přidejte česnek utřený se solí, rajčatový protlak a bobkový list. Do omáčky opět vložte maso a krátce poduste. Nakonec vmíchejte smetanu. Jako příloha se výborně hodí rýže.

     

  • Pangasius s bramborami /pro 2 osoby/
  • 230 g kysané smetany 12%, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 lžičky sekaného čerstvého kopru, 300 g filet z pangasia, 400 g brambor oloupaných a nakrájených na kolečka, sůl, čerstvě mletý černý pepř, případně pomerančová kůra a salátová okurka

    Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte je vařit do změknutí - ideálně do páry, případně do vody. Filety z pangasia rozmrazte a důkladně osušte. V troše vody s kapkou olivového oleje filety krátce pošírujte (povařte). Smíchejte smetanu, hořčici, kopr a tuto studenou omáčku podávejte k rybě s bramborami. Nakonec okořeňte solí a pepřem. Porce na talíři můžete ozdobit oloupanou na plátky nakrájenou salátovou okurkou a strouhanou pomerančovou kůrou.

     

    (fotografie: freepik.com, thefishsociety.co.uk, metro.ca)

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz