Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Hurá do školy s pořádnou svačinou

Hurá do školy s pořádnou svačinou

9.9.2019 - AndreaP.

Pokud se začátkem nového školního roku přemýšlíte, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy, vězte, že by neměla být jen vyvážená a zdravá, ale také trochu hravá. Takovou svačinku totiž děti sníst „nezapomenou“ a budou se těšit na další. Zvlášť když je originalitou nadchnete tak, že se do příprav příště pustí sami. Máme pro vás pár tipů!

Házet svačinu do koše neznamená jen zbytečně vyhazovat jídlo, ale také se připravovat o potřebnou energii. Tu děti potřebují, aby se mohly soustředit na dopolední výuku, ale také aby měly dostatek sil na odpolední aktivity a sport. Podle odborníků by měla dopolední svačina tvořit 10 až 15 % denního příjmu energie a v žádném případě by neměla nahrazovat snídani. Velikost odpolední svačiny závisí na tom, jak dlouhá je časová prodleva mezi obědem a večeří. Důležitá je zejména u dětí, které se po škole věnují sportovním aktivitám nebo jiným energicky náročným činnostem. Děti ale „nepřesvědčíte“ radami odborníků, přesvědčíte je neodolatelnými svačinkami. Čím chutnější a na pohled neodolatelnější svačina, tím vyšší šance, že skončí tam, kde má - v žaludku.

Svačina, tedy menší jídlo mezi těmi hlavními, doplní energii, ale také pomůže vyhnout se zbytečnému přejídání a mlsání. Často si myslíme, že nás jen „honí mlsná“ a hledáme nějakou laskominu, která dodá rychle stravitelné cukry. Ta ale neobsahuje potřebné živiny. Pokud máme připravenou vyváženou svačinu, výkyv hladiny cukru v krvi nás nezaskočí nepřipravené. Chuť na sladké zažene ovoce nebo nepražené, nesolené ořechy, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a bílkovin.

Co (si) zabalit do svačinového boxu? Ideální svačina obsahuje ovoce a/nebo zeleninu v kombinaci s bílkovinami, takto nás totiž zasytí více než jen samotné ovoce nebo zelenina. Dobrou volbou jsou také mléčné či zakysané výrobky, třeba mléčné nápoje, kefír nebo tvaroh. Nejčastějšími surovinami pro přípravu svačiny jsou však v našich končinách bezpochyby chleba a šunka, proto jsme pro vás připravili několik rad, na co si při jejich výběru dát pozor. Připojili jsme i pár tipů na přípravu svačiny.

Jak(ý) vybrat chleba

Chléb se člení podle druhu mouky v něm obsažené na pšeničný, žitný, žitno-pšeničný, pšenično-žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádějí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Z etikety na baleném chlebu dále zjistíme tyto důležité informace: název výrobku, druh a skupinu chleba, hmotnost, seznam složek, výživové hodnoty, alergeny, datum minimální trvanlivosti, výrobce a jeho adresu a zemi původu. Co dalšího bychom měli sledovat? Správný tvar konzumního chleba by měl být pravidelný, neporušený, optimálně klenutý a bez ostrých hran. Kůrka kaštanově hnědá či zlatohnědá, stejnoměrně zabarvená, neporušená, popř. přiměřeně moučená, polotlustá a pružná. Vnitřek chleba (střídka) by měl být stejnorodý, dobře propečený a zároveň vláčný, velmi pružný (po zmáčknutí se vrátí do původního tvaru), bez trhlin, stínů a vlhkých míst. Špatně propečená střídka se při krájení maže a celý výrobek je náchylný k plesnivění či hnilobě. Výjimkou jsou ovšem speciální celozrnné chleby, u nichž je i při velmi dobrém propečení střídka hutná a vlhká.

V poslední době jsou v obchodech stále častěji v nabídce pekařské výrobky dopékané ze zmrazeného polotovaru. Prodejce má dle vyhlášky č. 182/2012 Sb. povinnost u nebaleného chleba označovat, zdali se jedná o chléb čerstvý či dopečený ze zmrazeného polotovaru. Čerstvým chlebem se rozumí výrobek, jehož technologický proces výroby – od přípravy těsta až po upečení, včetně uvedení do oběhu – nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou, vedoucí k prodloužení trvanlivosti, a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení. Pokud je chléb z polotovaru, v místě prodeje musí být viditelné označení „ze zmrazeného polotovaru“.

Jak(ou) vybrat šunku

Díky vysokému obsahu bílkovin a poměrně nízkému obsahu soli a tuku představuje šunka jednu z nejchutnějších a uzenin. Dříve byla poměrně vzácná a patřila na slavnostní tabule. Dneska si už mezi šunkami můžeme vybírat, jakou zvolit a čeho si všímat? Dle vyhlášky o mase a masných výrobcích se šunky rozdělují do tří jakostních tříd: „nejvyšší jakosti“ „výběrová“ a „standardní“. Každá z nich má vymezeny speciální požadavky na složení i smyslovou charakteristiku a platí jen u nás, žádné celosvětové ani celoevropské jakostní požadavky na šunky neexistují. Jak se tyto šunky liší? Standardní šunky mohou na rozdíl od šunek výběrových a nejvyšší jakosti obsahovat kromě masa, vody, soli i některé povolené přísady, např. bílkovinné preparáty rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva. Šunky třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové musejí být „celosvalové“. Jsou tedy vyrobeny z celé anatomické části nebo z celých svalů.

Dětská šunka se od šunky „nedětské“ zpravidla liší sníženým obsahem soli a případně též některých potravinářských přídatných látek, např. konzervantů. Prakticky vždy se jedná o šunky výběrové nebo nejvyšší jakosti, které dle vyhláškových požadavků nesmějí obsahovat barviva a některé další přísady. Je povinností výrobce před orgány úředního dozoru prokázat, že takto označená šunka vykazuje nadstandardní jakostní a výživové parametry ve srovnání s jinými šunkami ze stejné jakostní třídy.

Stejně jako u mléčných výrobků, tak i u šunek se můžeme setkat s jejich náhražkami neboli analogy. Tyto levnější výrobky nesplňují kritéria ani na standardní šunky a nejčastěji nesou označení např. „nářez“ nebo „cihla“. Od standardních šunek se šunkové analogy zpravidla odlišují vyšším obsahem vody.

Výrobky typu Parmská šunka nebo třeba Schwarzwaldská šunka patří mezi trvanlivé fermentované šunky, jejichž výroba není pro naši zemi typická. Proto nejsou požadavky na její výrobu a kvalitu zahrnuty ve vyhlášce ČR.

Jak vybírat ovoce a zeleninu

Ovoce i zeleninu vybírejte nejen očima, ale také čichem. Kvalitní kusy voní, nejsou potlučené a mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Drobné povrchové vady slupky nejsou výraznou závadou. Nevadí ani fyzicky nedokonalé kusy, pokud tyto plody vypadají svěže a jsou dostatečně zralé. Mějte na paměti, že nejlépe chutná sezonní zelenina, sklizená v období plné konzumní zralosti. Má nejvyšší obsah vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Současně také vrcholí kvalita jejích senzorických vlastností. Každá odrůda se ale může chuťově lišit a je nejlepší jen po určité období v roce (konzumní zralost).

Pokud nemáte vlastní zahradu, je dobré zajímat se o to, kdo konkrétní zeleninu vypěstoval a zda se při jejím pěstování choval ohleduplně k půdě a k přírodě obecně. Kupujte pokud možno zeleninu z domácí produkce, nejlépe z vašeho regionu. Na cenovce musí být vedle ceny vždy uvedena země původu, ale také třída jakosti, případně jméno dodavatele nebo pěstitele. Více tipů o kvalitních potravinách najdete na našem webu Akademie kvality www.akademiekvality.cz.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

TIP: Do školy stylově

Jednou z možností, jak zachovat čerstvost použitých surovin jsou potravinové dózy. Bez problému se vejdou do aktovky či batůžku na výlety. Umožňují uchovávat jakékoliv jídlo bez rizika napadení bakteriemi a plísněmi a udržují ho déle čerstvé.  Velkým pomocníkem pro děti školou povinné i nepovinné je dětská dóza na potraviny Tefal Variobolo (K316xxx). Je ideálním řešením pro pohodlné přenášení jídla a svačin pro děti na cestách s nastavitelnou částí, která udržuje potraviny oddělené. Plně flexibilní přepážky jsou vyjímatelné pro možnost uložení větších kousků, jako jsou sendviče či koláče. Tato dóza je vybavena stylovými a hravými motivy, které jsou plně integrovány tak, aby v myčce nedocházelo k jejich vyblednutí a poškrábání. Doporučená cena od 189 korun.

A stylový pitný režim pomůže zajistit nerezová lahev Tefal Drink2Go (K319xxx) a Tefal Iso2Go (K318xxx).  100% vodotěsná konstrukce funguje i se sycenými nápoji. Je vhodná do myčky, a to bez rizika poškození dekoru. Pro snadné pití je vybavena měkkým náustkem a při zaklapnutí víčka se i automaticky uzavře. Je ekologicky šetrná a neobsahuje BPA, čímž je 100% bezpečná. Robustní, a přesto lehká konstrukce z nerezové oceli je opatřena veselými obrázky. Iso2G láhve jsou dokonce dvojstěnné, vakuové a díky tomu udrží nápoje déle teplé nebo chladné. Doporučená cena od 569 korun.

Více na www.tefal.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Domas
20.10.2022 02:00

Holky moje dcera by na svačiny chtěla ideálně jen sušenky nebo brambůrky. Nemám nic proti, kdyby to bylo sem tam. Ale ne pořád. I tak mi ale přijde, že toho sní dost. Je nějaká alespoň trochu zdravější alternativa těchto dobrot?

Veeleskilka
22.10.2022 23:08

Vidím, že je to u dětí všude stejné…. Také jsem dlouho hledala alternativu nějakých zdravějších dobrot :-D

Domas
26.10.2022 06:16

A našla jste? Nechci být na ni zlá, že ji pořád něco odpírám, ale prostě to nejde. I když ji rozumím, tak ráda mlsám…

Veeleskilka
30.10.2022 22:52

Zkuste se podívat na loskrupos.cz a vyzkoušejte jejich dobroty, které jsou doslova famózní. Mají jich tam více druhů a já vyzkoušela už téměř všechny. Mlsáme je celá rodina.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz