Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jak nejlépe zpracovat řepu?

Jak nejlépe zpracovat řepu?

28.8.2019 - redakce Babinet.cz

Léto pomalu končí, nastane podzim a s ním také období sklizně červené řepy. Jak ji ale nejlépe zpracovat? Vždyť naloženou nakyselo ji známe všichni a spoustě lidí to ale vůbec nechutná. Existuje nějaký lepší recept?


Tato zelenina se výborně hodí k přípravě nejrůznějších salátů. Také je vhodná do boršče. Skvělý je salát s vejci a ořechy

  • 1 větší řepa
  • 3 vejce
  • ½ jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 větší brambora
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Zeleninu a vejce uvaříme. Řepu a brambory nakrájíme, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme na dvacet mminut při 150 stupních do trouby. Mezitím připravíme zálivku z jogurtu a majonézy. Zeleninu vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout, přidáváme zálivku a rozkrájený vejce. Promícháme, servírujeme, nahoru sypeme ořechy.

Carpaccio z červené řepy

  • 2 ks červená řepa
  • 1 lžička med
  • 1 lžička olej
  • 2 lžíce balzamikový ocetsůl
  • bazalka a rukola
  • 100 g kozí sýr nebo balkánský, případně jiný přírodní sýr


citronová šťáva pár kapek - není nutná Řepu uvaříme v osolené vodě. Po oloupání z ní krájíme velmi slabé plátky. Připravíme dresink z balzamikového octa, medu, oleje a citronu. Tím poté přelijeme řepu. Dále na ni nandáme kozí sýr, balkánský sýr, nebo jiný slaný sýr podle chuti. Zdobíme lístky rukoly a bazalkou.

Polévka z červené řepy

  • 700g řepa
  • 200 g brambory
  • 1 ks cibule
  • Olivový olej
  • Zeleninový vývar 1 l
  • Zakysaná smetana
  • Sůl, pepř

Oloupanou řepu a brambory osmahneme na cibulce a olivovém oleji. Poté zaléváme vývarem, uvaříme doměkka, přisolíme, připepříme. Ponorným mixérem rozmixujeme a podáváme dozdobenou zakysanou smetanou a podáváme.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip