Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Grilovací směsi, přítel při zahradní párty

Grilovací směsi, přítel při zahradní párty

26.5.2019 - AndreaP.

K létu patří grilování masa, ryb, drůbeže, anebo různé druhy masa, které připravujeme jako špízy. Co je ale dobré a především chutné, maso naložit nejméně na 12 hodin do grilovacích směsí. Některé směsi připravujeme za studena, jiné potřebují tepelnou úpravu.

1. Chilli směs

  • 1 šálek rajčatové šťávy, 2 rozdrcené chilli papričky, 2lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička worcestrové omáčky, 3 stroužky utřeného česneku.

Připravujeme za studena.

2. Medová směs

  • 1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1lžička soli, půl lžičky skořice.

Připravujeme za studena.

3. Zázvorová směs

  • 4 lžíce přírodního cukru, 4lžíce vinného octa, 1 lžička soli, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1 lžička mletého zázvoru.

Připravujeme za studena.

4. Sojová směs

  • 1/4 šálku nakrájené cibulové natě, 1/3 šálku sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička worcestrové omáčky.

Připravujeme za studena.

5. Ostrá směs

  • 2 lžíce oleje, 1cibule, 1 stroužek česneku, 2/3 šálku kečupu, 2 lžíce vinného octa, 2 lžičky cukru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky ostré hořčice.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí. Přidáme ostatní přísady a vše asi 5 minut dusíme za stálého míchání na mírném ohni. Maso potřeme teplou směsí a po vychladnutí dáme uležet.

6. Pivní směs

  • 1 lžička chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, několik kapek tabasca.

Připravujeme za studena.

7. Havajská směs

  • 1/4 šálku citrónové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička soli, 3/4 lžičky cukru, 1 stroužek česneku.

Připravujeme za studena. Stroužek česneku utřeme se solí a smícháme s ostatními přísadami za studena.

8. Bazalková směs

  • 1 lžička sušené nebo čerstvé bazalky, 4 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře.

Máslo rozehřejeme a pozvolna do něj všechny přísady přimícháme.

9. Mexická marináda

  • 1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře.

Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí. Tata marináda dodává kuřecímu a rybímu masu zlatavou barvu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip