Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Pochoutky evropských kuchyní

Pochoutky evropských kuchyní

15.4.2019 - AndreaP.

Každá země má svá oblíbená jídla. My se v dnešním článku zaměříme hlavně na suroviny, a to  na třešně, jahody, cukety, špenát a rebarboru.

FRANCIE a třešně

K půvabům rafinované francouzské kuchyně patří i jednoduchý dezert ‑clafoutis. Tento francouzský tradiční koláč pochází z provincie Limousin, odkud se rozšířil po celé Francii během 19. století. Je vyroben z třeného těsta s ovocem, hlavně s černými třešněmi. Přirovnat jej můžeme k české bublanině. Jako obměnu v létě vyzkoušejte i hrozny.

  • Třešňový clafoutis, jak jej uvedl Edouard de Pomian ve své knize "Veselé umění kuchařské".

750 g třešní, 3 vejce, 60 g mouky, 125 g práškového cukru, 125 g smetany, 2 a 1/2 sklenice mléka, 2 špetky soli, 1 sklenka třešňového likéru

Třešně zbavíme stopek, ale pecky nevyjmeme. Tyto pak nasypeme do velké kameninové mísy (nemáme-li, použijeme klasickou zapékací mísu).

Pak v misce rozšleháme vejce s práškovým cukrem. Směs bělá, slabě pění; pak přidáme mouku a sůl. Prošleháme metličkou. Nakonec přidáme smetanu a likér. Obojí nalijeme do směsi a pilně mícháme. Potom po troškách přilijeme mléka. Mícháme. Když se nám vytvoří řídký krém, nalijeme jej na třešně.

Mísu vložíme do horké trouby 190 st. Celsia. Po půl hodině těsto zhoustne. V té chvíli roztopíme troubu ještě víc. Povrch se začíná barvit do světlehněda. Píchneme nožem do těsta. Ostří nože je suché, těsto se na něj nepřichytlo. Clafoutis je hotový.

Vyjmeme místu z trouby a necháme vystydnout a podáváme je na konci oběda tak, ještě lépe  pak ke svačině.

ŠPANĚLSKO a cuketa

Sluncem prohřátou a barevnou španělskou kuchyni perfektně reprezentuje jarně-letní zeleninová směs, kterou můžete podávat jako přílohu k masitému pokrmu a nebo jen tak, jako skvělou lehkou večeři s bagetou.

 

  • Zelenina z La Mancha /4 porce/

1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 4 česneky, 2 zelené papriky, 6 malých cuket, 700 g zralých rajčat, sůl a pepř, 2 lžíce nasekané petrželky

Nakrájíme oloupanou cibuli a osmažíme ji na oleji, až zesklovatí. Utřeme česnek, očistíme papriky a cukety a nakrájíme je na proužky. Přidáme vše k cibuli a přikryté dusíme  5 minut. Oloupeme a  zbavíme se semínek z rajčat a přidáme je k ostatní zelenině. Osolíme opepříme a dusíme nepřikryté na pomalém ohni asi 25min., až se všechna tekutina vypaří. Sem tam zamícháme. Podáváme horké nebo studené, posypané petrželkou.

ITÁLIE a jahody

Vyhlášená jednoduchost italské kuchyně se v následujícím receptu snoubí s rafinovaností, která vás v konečném důsledku chuťově skutečně omráčí. Italové disponují řadou typických surovin a zvláště v kombinaci s jarně-letními dary Matky přírody mají co nabídnout.

  • Opečené toasty z ricotty, jahod a balsamikového octa /4 porce/

450ml čerstvých očištěných jahod, 3 lžíce jemného krystalového cukru, 1 lžíce uleželého balsamikového octa + víc na pokapání, 3 čerstvé lístky bazalky  natrhané, 6 ks tenkých plátků opečeného toastového chleba neutrální chuti potřeného máslem, 120 ml čerstvého sýra ricotta, čerstvě nahrubo pomletý černý pepř

Posekáme jahody na větší kousky a vložíme je do skleněné, nebo keramické mísy. Přidáme cukr, balsamikový ocet a bazalku. Jemně promícháme a necháme chutě prolnout asi 15-20min. Jemně potřeme opečené toasty šťávou z jahod a potom 1 lžící ricotta a jednou lžící naložených jahod. Pokapeme každý toast zbytkem šťávy z jahod a posypeme pepřem. Ihned podáváme.

ŘECKO a špenát

Řecká kuchyně miluje malé předkrmy tzv. mezedes. V překladu jakási drobná sousta, chuťovky, které jsou ve velkorysém množství podávány na stole v samostatných talířcích a každý stolovník si podle chuti nabírá na svůj talíř. Račte si posloužit...

  • Salát z listového špenátu

čerstvý listový špenát, česnek, citronová šťáva, olivový olej, sůl, ovčí sýr Feta

Listy špenátu očistíme, dobře omyjeme, stonky odřežeme, ale uchováme. Omytý špenát vhodíme do osolené vařící vody, špenát si tak zachová svěží zelenou barvu, po chvilce stáhneme z plotny a necháme chvilku přikryté pod pokličkou, dokud nejsou měkké i stonky. Vodu důkladně slijeme, špenát vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu a olivový olej, sůl, vše dle chuti. Pak přidáme sýr Feta, rozdrobený na větší hrudky, promícháme tak, aby se sýr úplně nerozpustil. Opatrně promícháme.

ANGLIE a rebarbora

Crumble /čti: krambl/  za jeho vznikem stojí 2. světová válka, kdy potravinová nouze nutila hospodyňky vymýšlet nové, levné a přitom chutné variace. Jednoduché smíchání mouky, cukru a margarínu v doprovodu s ovocem dalo základ posléze tolik oblíbenému crumble. Moučník se stal populárním také díky své jednoduchosti. Podáván samotný, se zmrzlinou či lahodným krémem vytvoří výborný dezert.

  • Rebarborový crumble /4 proce/

450 g rebarbory, 4 lžíce vody, 8 lžic krystalového cukru nebo třtinového cukru, 1 lžička práškového zázvoru, 100 g másla pokojové teploty, 100 g krystalového cukru nebo třtinového cukru, 170 g hladké mouky

Při podávání oblíbená zmrzlina nebo šlehačka

Uvedené množství se vejde do oválné formy 23x16 cm o hloubce 5 cm. Použít však můžete i menší plech.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Rebarboru důkladně omyjte a pokrájejte na 7,5 cm dlouhé špalíky. Ty dejte na pekáč, posypte 8 lžícemi cukru krystal nebo raději třtinového cukru, zalijte 4 lžícemi vody a dejte do trouby péct na 10 minut. Takto upravenou rebarboru promíchejte se zázvorem. Pečící misku naplňte rebarborou. Změklé máslo rukou promíchejte s moukou a cukrem a vytvořte drobenku. Tou zasypte rebarboru a dejte do trouby zapéct na 25 až 30 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz