Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Velikonoční bezlepkové hrátky

Velikonoční bezlepkové hrátky

4.4.2019 - AndreaP.

Směsi od Labety přináší do kuchyně nejen tolik cennou úsporu času a energie, ale také kreativitu a univerzální využití. Víte například, že ze směsi na muffiny si připravíte také pečené jednohubky, z Univerzální bezlepkové směsi beránka nebo pečená lízátka a ze směsi na Mazanec navíc také jidáše? Směsi jsme pro vás už připravili v tom správném poměru chutí a ingrediencí pro perfektní výsledek a vy už můžete jen experimentovat a pochutnat si na výsledku. Dobrou chuť!

Velikonoční pečená „lízátka“

  • 275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
  • 5 žloutků
  • 5 bílků
  • 180 g cukru krystal
  • 50 ml horké vody
  • 3 polévkové lžíce oleje

 

Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme, a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip:

Z tohoto receptu můžeme upéct i velikonočního beránka.

 

Mini-mazance plněné čokoládou

  • Směs na Mazanec bez lepku Labeta
  • 350 ml vlažné vody (nebo mléka)
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • asi 50 g kvalitní hořké čokolády
  • vejce a rum a med na dokončení

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté mini-mazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

 

Bezlepkové čokoládové jednohubky

  • Kakaové muffiny bez lepku Labeta
  • 250 ml kokosového nebo mandlového mléka
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • polovina banánu
  • opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu

Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli.  Pečeme na 175 °C asi 8 minut. Špejle nám pomohou minimufinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.

 

Velikonoční „raz-dva“ jidáše

  • Směs na Mazanec bez lepku Labeta
  • 350 ml vlažné vody (nebo mléka)
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • 10 g sušeného droždí
  • vejce a rum
  • med a skořicový cukr na dokončení

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip